Cserhát túrázás

Cserhát túrázás közben megcsodálhatjuk a természet csodáit, a védett természeti értékeket, és a műemlékeket is

Több panorámás magaslati pont, vagy kilátó is várja a lelkes turistákat.

Cserhát túrázás a Tepkére

Cserhát túrázás Tepke
Cserhát – Tepke (forrás: https://www.pinterest.it)

A Cserhát legmagasabb vonulatán a Keleti-, más néven, a Vulkáni-Cserhát gerincén kellemes, kilátásban gazdag turistaút vezet végig. Mátraszőlősről a Függő-kő bizarr sziklaformációját érintve a hangulatos Függő-kő-völgyben kapaszkodunk fel a Garábi-nyeregbe, onnan pedig az Országos Kéktúra pazar panorámában gazdag vonalán, hangulatos tölgyerdőben vándorlunk végig a gerincen a kilátótoronnyal koronázott Tepke csúcsáig, ahonnan káprázatos körpanoráma nyílik a palóc vidékre, a Cserhát és a Mátra hegyeire, a nógrádi dombokra. 

Az 567 méter magas Tepke nem különül el markánsan környezetétől. Bár a Cserhát túrázás alkalmával számos kilátóhelyet találunk, kevés vetekedhet a Tepkéről kínálkozó látvánnyal. Ennek oka pedig az, hogy a hegygerinc a nyugati szomszédságában található cserháti dombvidéknél jóval magasabb, kelet felé azonban a Mátra hatalmas tömbje „árnyékolja le”. Ha tiszta időt fogunk ki látogatásunk során, példátlanul változatos panorámában gyönyörködhetünk.

Cserhát túrázás: Szanda várrom

Cserhát túrázás Szanda várrom
Cserhát – Szanda várrom (forrás: https://varleso.hu)

A Központi-Cserhát völgyében, gyönyörű természeti környezetben fekvő Szandaváralja a szomszédos Szandával alkot közös közigazgatási egységet. A nyugati településrész felett emelkedő várhegy csúcsa 360 fokos panorámát kínáló, csekélyke romjáról és geológiai értékeiről híres.

Szanda várának megközelítése több irányból is lehetséges. A szandai várrom megmászóit az 554 méteres magasságból pazar látvány fogadja, legalább olyan szép, mint Drégely váránál. Körpanoráma a jutalom, a környező falvakon kívül, Mátra, Börzsöny, Cserhát csúcsait csodálhatjuk, sőt tiszta időben a Magas Tátráig is ellátni.

Valaha a Cserhát hegységen belül tűzhányók is működtek, egy ilyen, réges-rég kialudt vulkáni csúcson épült Szanda vára. Nem véletlenül keresték várak építésénél a vulkáni csúcsokat, hiszen itt szerencsésen együtt volt minden: meredek, környezetéből kiemelkedő csúcs, és a vár építéséhez szükséges kemény kő.

Cserhát túrázás a Sas bérci kilátóhoz

Cserhát túrázás Sas-Bérci kilátó
Cserhát: Sas-Bérci kilátó (forrás: http://www.turistamagazin.hu)

A Sas-bérci kilátó az azonos nevű, 469 méteres hegy tetején található. A környék legnagyobb kiterjedésű erdőségének egyik legmagasabb pontja félúton helyezkedik el a Cserhát két ismertebb csúcsa, a Szandavár és a Tepke között.

Az egykori grófi vadászház, mely a Buják fölötti hegyvidék legmagasabb pontján áll, ismét látogatható.

Az 1910-es években gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos a feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek építtette Franz Zell müncheni építész tervei alapján. Szűk két évtizedig használták eredeti céljaira a kőfalak tetején lévő részt vadászatok alkalmával. Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig az erdész családja lakott, míg az emelet szobáiban egyre kevesebbszer pihentek meg vadászok.

A kilencvenes évekre a torony faszerkezete nagyrészt összeomlott, de új tulajdonosa felismerte az értékét, és a 2000-es évtized elejére egyszerű anyagokkal, eredeti formájában helyreállította. A felhasznált fa azonban nem állta ki az idő próbáját, ezért került sor az újabb nagyszabású karbantartásra, a fából épült részek újjáépítésével, immár 12 köbméter kiváló minőségű vörösfenyő felhasználásával.

Cserháti Csővár romjai

Cserhát túrázás cserháti csővár
Cserhát – cserháti csővár romjai (forrás: https://kirandulastippek.hu)

A Cserhát délnyugati részén álló Csővár könnyen megközelíthető és egyáltalán nem eldugott. Mégis kevesen ismerik, pedig aki szereti a várakat és a panorámát, azoknak mindenképp érdemes ide ellátogatni.

A mészkősziklákon magasodó erősséget legrövidebb úton a Csővár településen a Petőfi út és a Madách út kereszteződéséből induló piros várjelzésen lehet megközelíteni egy 2,5 km-es sétával.

A Várhegy 333 méteres magaslatán áll az egykori vár, ahol nemcsak romok, hanem a Cserhát káprázatos panorámája is elénk tárul. A várrom nem tartozik a turisták kiemelt célpontjai közé, de mindenképpen érdemes megtekinteni a történelem és a táj kedvelőinek.

Bánki tó + Kalandpark

Cserhát túrázás Bánki tó kalandpark
Cserhát túrázás Bánki tó kalandpark (forrás: https://dunapartprogram.hu)

Bánk, Tóparti sétány

A Cserhát és a Börzsöny találkozásánál a Bánki tó partján csodálatos környezetben található a Kalandpark. Kicsik, nagyobbak és a felnőttek számára is vannak különböző játékok a homokozótól az óriás sakkig sok minden megtalálható, melyek érdekesek minden korosztály számára. A tó partján büfék is várják a megéhezett kalandorokat.

Cserhát túrázással kapcsolatos cikkek:

http://www.turistamagazin.hu/felfedezesre-var-a-cserhati-csovar.html

https://kirandulastippek.hu/palocfold/tepke-a-cserhat-legmagasabb-csucsain

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom