Cserhát

A Cserhát Nógrád megyében, a Börzsöny és a Mátra között fekszik, északról az Ipoly folyó, délről az Alföld határolja. Fedezd fel a rejtett gyöngyszemet a Cserhátban! Ez a varázslatos vidék, melyet a Börzsöny és a Mátra között találsz Nógrád megyében, valóságos természeti kincseket őriz. Az Ipoly folyó északról, míg az Alföld délről határolja, így egy igazi természeti oázist alkotva. A Keleti-Cserhát régi tűzhányók és elfeledett tengerek titkait őrzi, miközben kevéssé ismert, ám annál lenyűgözőbb látványt kínál.

A Keleti-Cserhát sajátos flórája a természeti tényezők és az emberi tevékenység közös hatása következtében alakult ki. A dombsági határt alig meghaladó magasság, a kisebb felszíni és klimatikus tagoltság, az andezit alapkőzet kisebb változatossága nem tette lehetővé a Mátrához hasonló változatos növényvilág megjelenését.

A Cserhát jellemzői

Ez a terület nemcsak Magyarország legváltozatosabb felszínű hegysége, de sajátos flórájával és gazdag állatvilágával is lenyűgöző. A dombokon megbúvó erdők sűrűjében vadvilágban gazdag élet zajlik, ahol szarvasok, őzek és vaddisznók szabadon élnek. Madárcsicsergés kíséri a gyalogosokat, míg a fák lombjai között baglyok, harkályok és ritka madárfajok otthonába pillanthatunk be.

Gyaloglás és túrázás Hollókőn és környékén

A Cserhát különleges túraútvonalai lehetővé teszik, hogy közelről megismerjük ezt a csodálatos vidéket. Az Országos Kéktúra egyik legszebb szakasza éppen itt halad keresztül, mesés dombok között vezetve a természet szerelmeseit Alsótoldról Hollókő felé.

Cserhát kék túra
Cserhát kék túra (forrás: https://kirandulastippek.hu)

A Hollókői Tájvédelmi Körzetben barangolva a természet szépségeivel és változatosságával találkozhatunk, miközben a Vár tanösvényen keresztül mélyebben megismerhetjük a vidék növény- és állatvilágát. A kékkel jelölt szakasz hossza 4,5 km, megtehető 1,5 óra alatt.

Induljunk egy lenyűgöző kalandra a Cserhátba, ahol minden lépés új felfedezéseket és élményeket tartogat!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cserhát

https://kirandulastippek.hu/palocfold/cserhati-gyalogtura-holloko-kornyeken

Címlapkép: Cserháti tájkép (forrás: https://sokszinuvidek.24.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom