Cserhát

A Cserhát Nógrád megyében, a Börzsöny és a Mátra között fekszik, északról az Ipoly folyó, délről az Alföld határolja. Legkeletibb része a Keleti-Cserhát. Régen kihunyt tűzhányók és eltűnt tengerek emlékeit őrzi ez a sokak által látogatott, mégis alig ismert vidék. A Keleti-Cserhát hazánk legjobban lepusztult, de több szempontból is legváltozatosabb felszínű hegysége. A Mátrával csak vulkáni eredete kapcsolja össze.

A Keleti-Cserhát sajátos flórája a természeti tényezők és az emberi tevékenység közös hatása következtében alakult ki. A dombsági határt alig meghaladó magasság, a kisebb felszíni és klimatikus tagoltság, az andezit alapkőzet kisebb változatossága nem tette lehetővé a Mátrához hasonló változatos növényvilág megjelenését.

A Cserhát jellemzői

A hegység természetes növénytakarója eredetileg erdő. A Cserhát nevében is megjelenő cserfára ma már igen ritkán bukkanhatunk a hegység erdeiben. Mára a legelterjedtebb a tölgy, illetve ennek különböző fajtái, a kocsánytalan, a molyhos és a csertölgy. Kevés vörös tölgy is akad ezen a vidéken, valamint gyertyán és juhar. Az aljnövényzet jellemzői: a csipkerózsa, a galagonya, a som, a kökény.

A hegység erdeiben megtalálhatóak olyan nagyvadak, mint a szarvas, az őz vagy a vaddisznó, sok róka, borz, görény, menyét, erdei és mogyorós pele is él itt. A térség madárvilága igen gazdag. Gyakran találkozhatunk itt vércsével, ölyvvel, néha még sassal is. Az erdők lakói az erdei és fülesbaglyok, valamint különböző rigó-, cinege- és pacsirtafajok, harkályok, kakukkok.

Gyaloglás és túrázás Hollókőn és környékén

A gyaloglás és a túrázás Hollókő és környékén lehetővé teszi, hogy kényelmes tempóban megtapasztaljuk Cserhát túrázás szempontjából is remek lehetőségeket kínál.

A hegység egyik legszebb túraútvonala az Országos Kéktúra (Badacsony túra, Tokaj túrázás), mely üdén zöldellő, lágyan hullámzó, idilli dombok között halad Alsótoldról Hollókő felé. A 15 km-es szakasz a Hollókői Tájvédelmi Körzeten vezet keresztül. 

Cserhát kék túra
Cserhát kék túra (forrás: https://kirandulastippek.hu)

A Vár tanösvényt végigjárva megismerkedhetünk a környék növény és állatvilágával. A kékkel jelölt szakasz hossza 4,5 km, megtehető 1,5 óra alatt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cserhát

https://kirandulastippek.hu/palocfold/cserhati-gyalogtura-holloko-kornyeken

Címlapkép: Cserháti tájkép (forrás: https://sokszinuvidek.24.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom