Felsőtold

Felsőtold Nógrád megyei kis falu a Cserhát ölelésében Pásztó és Szécsény között található nagyjából félúton. A kis település a Zsunyi patak völgyében épült, a falu szélétől húzódik a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet határa. A kis falu Hollókőtől nem messze fekszik, és bájos vidéki hangulatával vonzza a látogatókat. Fedezzük fel a falu nyugalmát és természeti szépségeit, miközben sétálunk a csendes utcákon és gyönyörködünk a lenyűgöző tájban.

Felsőtold története

Alsó- és Felsőtoldnál a Mogyorós-Sástó dűlőben, több szintből álló, mintegy ezer évvel ezelőtti temetkezési helyet, alatta pedig római-kori település nyomait fedezték fel. Az Árpád-házi királyok idejében még csak egy Told nevű község volt Nógrád vármegyében. Ez a Toldi családé volt, egészen az 1400-as évek közepéig ők birtokolták. A Török hódoltság idején elpusztult, és csak az 1700-as évek második felére települt újra. A két különálló település Alsótold és Felsőtold a XVII. század elején alakult ki. 

A falu lakosságának évszázadokon keresztül az állattenyésztés és a földművelés nyújtotta a megélhetéshez szükséges javakat. Többségében még megmaradt a múlt században kialakult faluszerkezet, a fésűs beépítésű utcasorok, a tájhoz alkalmazkodó kanyargós, keskeny utcák.

Felsőtold látnivaló

Felsőtold nevezetes emléke a késő barokk harangtorony, amely a település közepén áll. Felsőtoldnak soha nem volt saját temploma. Az egyemeletes, fagúlával fedett késő barokk római harangtornyot 1800 körül, valószínűleg 1782-ben emelték. Harangját 1775-ben öntötték Vácott, ma is ez hívja a híveket a torony melletti imaházba.  

Látnivaló Alsótoldon:

Harangláb

Felsőtold Alsótold harangláb
Felsőtold Alsótold harangláb (forrás: http://kirandulastervezo.hu)

A római katolikus harangláb szinte teljes szépségében megmaradt és megtekinthető. A homokkőből készült gúlafedelű haranglábat 1957-ben építette Fekete Pál alsótoldi kőművesmester.

Cím: Alsótold, Nefelejcs út 1.

Bercsényi Fazekasház

Bercsényi Fazekasműhely Alsótold
Bercsényi Fazekasműhely Alsótold (forrás: http://www.bercsenyifazekas.hu)

E lenyűgöző tájon alkotnak Bercsényi Tamás és Bercsényi Péter fazekas népi iparművészek. Akik a népművészeti hagyományok alapján, a mai kor igényeit figyelembe véve készítik el fazekastermékeiket.

Cím: Alsótold, Nagymező út 75.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Felsőtold

Címlapkép: Felsőtoldi harangtorony (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91told)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom