Hollókő és környéke látnivalók

Hollókő és környéke látnivalók tekintetében gazdag környék, érdemes több napot szánni a felfedezésére. Hollókő gyönyörű, alig 400 főt számláló az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott kis falu, mely a Cserhát hegységben fekszik, dombok, lankás hegyek ölelésében. Időjárása olyan, mint egy képeslapra illő festmény, melyet a természet szeszélyei alkotnak. Nyáron a nap sugarai táncra perdítik a virágokat a kőutcákon, miközben az égbolton pihentető kék árnyalatok tükröződnek. Télen Hollókő valóságos hófehér álomvilággá változik. A csillogó hóréteg betakar mindent, mintha a falu egy hatalmas üveggömbben pihenne. Ide nemcsak tavasszal a Húsvéti Fesztiválra, télen is érdemes ellátogatni!

A falu Nógrád megye középső részén, Szécsénytől délkeletre 12, Pásztótól északnyugatra 20 kilométerre található.
Hollókő látnivalói közül főleg a több mint száz éves házacskák az Ófaluban, a jelképévé vált Szent Márton templom és a Hollókői vár a leglátogatottabb. A macskaköves utcákon sétálva lehetőségünk nyílik közelebbről is megismerni ezt a vidéket, a népszokásokat. Érdemes ellátogatni varázslatos múzeumaiba, ahol az idő megáll, és a történelem elevenen újraéled!

Ha több napra érkezünk, a falusi turizmus keretein belül megszállni egészen különleges élményt nyújt! Ugyanis a falusi turizmus lehetőséget nyújt arra, hogy a látogatók közelebbről megismerjék ezt a varázslatos vidéket, miközben részesei lehetnek a falu mindennapi életének és kulturális örökségének.

Hollókő és környéke látnivalók

A közeli településeken is sok szép látnivaló várja az utazókat.

Alsótold kis faluja a Hollókő mellett fekszik, és bájos vidéki hangulatával vonzza a látogatókat. Fedezzük fel a falu nyugalmát és természeti szépségeit, miközben sétálunk a csendes utcákon és gyönyörködünk a lenyűgöző tájban.

Bercsényi Fazekasműhely Alsótold

Bercsényi Fazekasműhely Alsótold
Bercsényi Fazekasműhely Alsótold (forrás: http://www.bercsenyifazekas.hu)

A Gyöngyösi-Pásztói stílusú fazekasság hagyományait használják fel a termékek készítése során. Termékeik között megtalálhatóak jól használható kőcserép edénykészletek, főzőedények, használati tárgyak.

Cím: Alsótold, Nagymező út 75.

http://www.bercsenyifazekas.hu/

Hollókőtől mintegy 20 perc autóútra fekszik Rimóc. Itt is érdemes elidőzni, hiszen Rimóc a Hollókői táj legszebb pontjainak egyikén található. Igazi kincsesbánya a természet és a hagyományok, a népviselet, népzene iránt érdeklődők számára. Érdemes felfedezni Rimóc látnivalóit is.

Innen tovább haladva északra fekszik Szécsény, e kisváros is megér egy kitérőt.

Ha időnk engedi, mindenképpen érdemes Kozárdra is ellátogatni és Pásztót is útba ejteni. Pásztó városa gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és számos látnivalót kínál az idelátogatóknak.

Aki kirándulásokkal is ki szeretné egészíteni a kikapcsolódás idejét, annak főleg jó választás a környék. A Cserhát varázslatos vidék, mely számos terészeti kincset őriz. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt jó választás. Hiszen számos túraútvonal közül válogathatunk, melyeket kilátók, magaslati pontok tarkítanak. Több vár, várrom is útba ejthető.

A Cserhát ölelésében tehát rengeteg túra ösvény között válogathatunk, az országos kéktúra útvonala is áthalad itt Hollókő közelében.

Országos kéktúra

Hollókő tanösvény tekintetében is igen népszerű! Hiszen a faluban és annak közvetlen közelében 4 tanösvénnyel is várja a hosszabb-rövidebb túra útvonalakat bejárni vágyó turistákat.

Hollókő és környezete gazdag természeti látnivalókkal és lehetőségekkel rendelkezik a szabadidő aktív eltöltésére. A falu körül számos túraútvonal és kirándulóhely található, amelyek lehetővé teszik a természet közelségének és szépségének felfedezését. A látogatók túrázhatnak a Cserhát hegységben, kerékpározhatnak a környező falvakban, vagy egyszerűen csak élvezhetik a csendet és nyugalmat a falvak körül.

Hollókő és környéke látnivalók, programok – további információk:

http://holloko.kornyeke.hu/latnivalok-programok

Címlapkép: Hollókő Ófalu és környéke (forrás: https://www.utazzitthon.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom