Hollókő és környéke

Hollókő és környéke látnivalókban gazdag környék, érdemes több napot szánni a felfedezésére.  A falu Nógrád megye középső részén, Szécsénytől délkeletre 12, Pásztótól északnyugatra 20 kilométerre található és csupán egy rövid autóútra fekszik Budapesttől. 

Ez a kis település a Cserhát hegység ölelésében megbújva, időnként mintha egy másik világba repítené az ide látogatókat. Nyáron a nap sugarai táncra perdítik a virágokat a kőutcákon, miközben az égbolton pihentető kék árnyalatok tükröződnek. Télen Hollókő valóságos hófehér álomvilággá változik. A csillogó hóréteg betakar mindent, mintha a falu egy hatalmas üveggömbben pihenne. Tavasszal a Húsvéti Fesztiválra tündöklő színekkel ünnepi hangulatba kerülve várja a látogatókat.

Hollókő magánszállás tekintetében jól ellátott település, könnyedén lehet találni szállást, legyen szó akár az Ófaluban elhelyezkedő a régi hagyományos jegyeket magán viselő házról, vagy külsejében és berendezésében is a mai kort tükrözőt. Hollókő hotel egy van a településen, de az minden igényt kielégítő. 

Hollókő – világörökség

A meseszép fekvésű alig 400 főt számláló Hollókő gyönyörű. Az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott kis falu, a Cserhát hegységben fekszik, dombok, lankás hegyek ölelésében. 

Hollókő festői faluját nemcsak a középkori vár vagy a hagyományos népviseletek teszik különlegessé, hanem maguk a házak is, melyek minden sarkon elvarázsolják a látogatókat.

Ezek a házak nem csupán egyszerű épületek, hanem igazi művészeti alkotások, amelyek élettel és történelemmel telve ragyognak. Ha egy varázslatos helyet keresünk, ahol a hagyomány és a szépség találkozik, akkor Hollókő minden várakozásunkat felülmúlja majd.

Hollókő és környéke látnivalók, túrázás

Hollókő látnivalói között a legnépszerűbbek a Vár mellett az Ófalu meseszép házacskái. Ezek különböző múzeumoknak, kiállításoknak, szálláshelynek, étterneknek adnak helyet. Mind ezek mellett a falu központjában elhelyezkedő Szent Márton templom a leglátogatottabb.

A közeli településeken is sok szép látnivaló várja az utazókat, de a kirándulni vágyókat úgyszintén. Cserhát lankás dombjai és üde völgyei kirándulásra csábítják az utazókat. Így aki kirándulásokkal is ki szeretné egészíteni a kikapcsolódás idejét, annak érdemes Cserhát túrázás témakörben keresgélnie a jobbnál-jobb lehetőségek között. Több vár, várrom, kilátó is útba ejthető.

A Cserhát ölelésében rengeteg túra ösvény között válogathatunk, az országos kéktúra útvonala is áthalad itt Hollókő közelében. Hollókő tanösvény tekintetében is igen népszerű, hiszen 4 tanösvénnyel is várja a hosszabb-rövidebb túra útvonalakat bejárni vágyó turistákat. 

Érdemes több napra érkezni, mert e látnivalók felfedezésére egy nap nem elég! Hollókő magánszállás tekintetében jól ellátott település, könnyedén lehet találni szállást, legyen szó akár az Ófaluban elhelyezkedő a régi hagyományos jegyeket magán viselő házról, vagy külsejében és berendezésében is a mai kort tükrözőt. Hollókő hotel egy van a településen, de az minden igényt kielégítő. 

http://holloko.kornyeke.hu/latnivalok-programok

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom