Hollókő fesztivál

A festői kis falu Hollókő fesztivál tekintetében a Húsvéti Fesztiválról a legismertebb. Hollókő húsvét tekintetében egyedülálló hagyományokat képvisel mind a mai napig. E hagyományok megismerése vonzza évről-évre a lelkes, érdeklődő látogatókat a 3 napos program sorozatra.

Hollókő varázslatos kis faluja, mely a Cserhát hegység ölelésében megbújva, időnként mintha egy másik világba repítené az ide látogatókat. Bármely évszakban érkezzünk is, az egyedisége, szépsége elvarázsol. Nyáron a nap sugarai táncra perdítik a virágokat a kőutcákon, miközben az égbolton pihentető kék árnyalatok tükröződnek. Télen Hollókő valóságos hófehér álomvilággá változik. A csillogó hóréteg betakar mindent, mintha a falu egy hatalmas üveggömbben pihenne. A havas táj csendjét csak néha töri meg madárcsicsergés és a füstölő kéményekből szálló füst hívogató melegséggel csalogat be egy-egy meleg teára a hangulatos házakba. Ide nemcsak tavasszal a Húsvéti Fesztiválra, télen is érdemes ellátogatni!

Hollókő – Húsvéti fesztivál

A legnépszerűbb, legismertebb programsorozata a Húsvéti Fesztivál, melyet minden évben Húsvétkor tartanak 3 napon át. A rendezvény ideje alatt a Várban és az Ófaluban is színes programok várják az érdeklődő vendégeket.

Hollókői húsvéti fesztivál programok:

  • A program Nagypénteken kezdődik a húsvéti készülődéssel.
  • Az Ófaluban kézműves kirakodó vásár, tojásfestő foglalkozások, böjti szokások felelevenítése és természetesen mise vár mindenkit
  • Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek.
  • Mindhárom nap gasztronómiai és hagyományőrző programok találhatók az Ófalu házacskáinak udvarain. 
  • A várban is különböző húsvéttal kapcsolatos programok, ügyességi játékok, fegyveres bemutatók.
  • Húsvét Hétfőn pedig az elmaradhatatlan Nagy Húsvéti Locsolkodás.

Ilyenkor a helyiek felöltik magukra színes palóc és hollókői népviseletüket és így az Ófalu köves utcáin a gyönyörű ékszerdoboz házacskák között sétálva úgy érezhetjük magunkat, mint aki visszarepült az időben. Kár lenne kihagyni! 

A falu jelképévé is vált Szent Mihály templomban misét is tartanak és számos érdekességgel, máshol nem látható népi hagyományokkal találkozhatunk.

Érdemes időben érkezni, mert bár a központi parkoló sok autó befogadására alkalmas, ebben a népszerű időszakban nagyon hamar megtelik. Ha több napra érkezünk, ajánlott a szállás foglalásról már jó időben gondoskodni.

https://www.husvetifesztival.com/

Címlapkép: Hollókő fesztivál (forrás: https://www.atempo.sk)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom