Hollókő gyerekkel

Hollókő gyerekkel is igazán kitűnő választás, hiszen együtt van itt minden, ami a gyerekeknek érdekes lehet: jó levegő, csodálatos vár, varázslatos mese játszótér, különböző nehézségű tanösvények és akkor az Ófalu festői házaiban megbújt múzeumokról, kiállítóhelyekről még nem is beszéltünk!

A falu központi parkolójában megállva az első, ami a szemünk elé tárul a Holló Jankó mesejátszótér. Ezt a különleges alkotásokkal ellátott játszóteret megpillantva a gyerekek már tovább sem akarnak menni Hollókő látványosságait felfedezni. Pedig van belőlük bőven! Hollókőre szinte egy nap nem is elég! Érdemes esetleg hosszabb időszakra érkezni, szállás bőven van a meseszép településen.

A parkoló mellett van mosdó (pelenkázóval) és egy információs iroda, ahol Hollókő térképet, kedvezményes belépőjegyeket, különböző ajándéktárgyakat is lehet vásárolni. 

Hollókő gyerekkel: Vár, Ófalu

Hollókő nevezetességei közül főleg a több mint száz éves házacskák az Ófaluban, a jelképévé vált Szent Márton templom és a Hollókői vár a leglátogatottabb. A macskaköves utcákon sétálva lehetőségünk nyílik közelebbről is megismerni ezt a vidéket, a népszokásokat. Érdemes ellátogatni varázslatos múzeumaiba, ahol az idő megáll, és a történelem elevenen újraéled!

Hollókői vár a parkoló melletti Vártúra-tanösvényt követve közelíthető meg a legegyszerűbben és a legkevésbé fárasztóan, itt ugyanis nem olyan megterhelő az emelkedő, mint az Ófaluból megközelítve. Ez a széles út babakocsival is járható, de inkább a nagyobb kerekűekkel ajánlott.

A Vár előtti úton lehet eljutni az Ófaluba egy kellemes séta úton. Itt még egy mosdót útba ejthetünk. 

Az ösvény a Babamúzeum mellett csatlakozik be a falu főutcájára, rögtön bepillantást is nyerhetünk e gyönyörű, a természettel harmóniában épült hagyományos palóc házak udvaraiba.  Itt válogathatunk a múzeumok között, mert a gyerekek nem fogják mindet végig járni.

Múzeumok, kiállítások

Remek kiállítások várják a kicsiket és nagyokat egyaránt a Postamúzeumban, a Nyomdaműhelyben vagy az Oskolamester házában

Érdekes lehet még a Fazekasház a Szatócsbolt mögött, ahol a Fazekasház előtti téren rengeteg színes agyag állatka, törpe, csiga sokasága néz vissza rájuk. A Szatócsbolt mellett fagyizó is várja a gyerekeket, szüleikkel együtt. A fagylaltok mellett üdítőket és kávé variációkat is kínálnak. 

Ha még van energiájuk a gyerekeknek az Ófalu elején Palóc népi játszóház (cím: Kossuth utca 53.) is várja őket. Korabeli játékok sokaságát lehet itt kipróbálni, mikkel is játszottak nagyszüleik, dédszüleik korában a lurkók.

Hollókő gyerekkel palóc játszóház

http://www.holloko.hu/hu/info/latnivalok-szolgaltatasok/kezmuvesek/paloc-jatszohaz.html

Hollókő gyerekkel túrázva – tanösvények gyerekekre szabva

A tanösvények is igazán hívogatóak, aki a Vártúra-tanösvényen kívül szívesen felkerekedne, de nem menne már sokat, annak kitűnő választás lehet a Kertek-alja tanösvény, mely csak 800 m hosszú 6 állomással ellátott ösvény, és különlegessége – azon túl, hogy tényleg a palóc házak kertjeinek a szélén húzódik, végig fapallós ösvényen vezet.

Hollókő gyerekkel meglátogatva rengeteg remek programot kínál…

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom