Hollókő Hungarikum

Hollókő Hungarikum lett! 2013 december 3-án a Hungarikum Bizottság elnöke a hollókői polgármesternek – mint a világörökségi helyszín gondnokának adta át az erről szóló díjat.  Ezzel elismerve a település kiemelt kulturális értékeit.

Hollókő – Hungarikum

A falu büszkén és tudatosan őrzi hagyományait. A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus Szent Márton templom, amely a falu emblematikus épülete, a dombon magasodó Várral együtt. Körülötte hagyományos palóc parasztházak, melyekben kipróbálhatjuk a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk.

Hollókőn eltölteni néhány napot nem egyszerű pihenés, hanem életforma. Nem is csoda, hogy az itt élők, idősek és fiatalok is ragaszkodnak ehhez a békéhez.

A hungarikumokról általában

A hungarikumok (Tokaj hungarikumok, Túró Rudi hungarikum-e) olyan kiemelkedő értékek, amelyekre büszkék lehetünk, amelyek erősítik a magyarság kulturális sokszínűségét. A 2012. évi XXX. törvény értelmében felállított Hungarikum Bizottság feladata nemcsak az, hogy gondozza és frissítse a hungarikumok listáját, de az is, hogy védelmet nyújtson ezeknek az értékeknek.

http://www.hungarikum.hu/

Címlapkép: Hungarikum (forrás: http://www.holloko.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom