Hollókő képek

HollĂłkĹ‘ kĂ©pek segĂ­tsĂ©gĂ©vel fejezi ki leginkább, hogy egyedĂĽlállĂł, megismerĂ©sre Ă©rdemes, gyönyörű kis telepĂĽlĂ©s.

Hollókő képek 2

Az egyetlen olyan falu hazánkban, amely szerepel az UNESCO világöröksĂ©g listáján, Ă©s Ă­gy világszerte ismert. A VilágöröksĂ©g Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszĂ­nek közĂĽl Budapest mellett elsĹ‘kĂ©nt HollĂłkĹ‘t vette fel a VilágöröksĂ©g listájára.

A legfontosabb feltĂ©telnek, HollĂłkĹ‘ azĂ©rt tesz eleget, mert a falu a nĂ©pi Ă©pĂ­tĂ©szet Ă©s a XX. századot megelĹ‘zĹ‘ falusi Ă©let olyan páratlan pĂ©ldája, amelyet sikerĂĽlt eredeti állapotában megĹ‘rizni. HollĂłkĹ‘ napjainkra sem vált szabadtĂ©ri mĂşzeummá: mindmáig Ă©lĹ‘, lakott telepĂĽlĂ©s.

Hollókő képek 3

Hollókő, az Ófalu története

A telepĂĽlĂ©sen többször pusztĂ­tott tűzvĂ©sz, mivel a házakat fábĂłl Ă©pĂ­tettĂ©k, alapozás nĂ©lkĂĽl, Ă©s könnyen gyulladĂł zsĂşptetĹ‘vel fedtĂ©k, a szabad tűzhelyek felett pedig kĂ©mĂ©ny helyett csak fĂĽstlyukakon szellĹ‘ztettek. 1783-ban ugyan rendelet tiltotta meg a fa Ă©pĂ­tkezĂ©si cĂ©lzatĂş használatát, HollĂłkĹ‘n nem vettĂ©k figyelembe a rendelkezĂ©st. Az 1909-es nagy tűzvĂ©sz jelentette a fordulĂłpontot. Az immár vályogfalĂş házakat kĹ‘alapra emeltĂ©k, Ă©s szarufás tetĹ‘szerkezettel, cserĂ©pzsindellyel fedtĂ©k, megĹ‘rizve eredeti formájukat. A mind a századelĹ‘ hangulatát, mind az Ĺ‘si palĂłc nĂ©pi Ă©pĂ­tĂ©szeti stĂ­lus emlĂ©keit magán viselĹ‘ Ă“falu 1911-re nyerte el mai arculatát.

Hollókő képek 4

Hollókő képek: faluszerkezete

HollĂłkĹ‘ egyutcás falutĂ­pust kĂ©pvisel, mint ahogy a környĂ©k falvai is. A palĂłc telepĂĽlĂ©seken a nagycsaládok egyetlen telekre Ă©pĂ­tkeztek, Ă©s a család lĂ©tszámának növekedĂ©sĂ©vel az utcára nĂ©zĹ‘ elsĹ‘ ház mögött egy Ăşjat emeltek. A völgyben megĂĽlĹ‘, egyutcás, fĂ©sűs szerkezetű Ă“falu kĂ©t oldalán nadrágszĂ­jtelkek sorakoznak. A szűk, hosszĂş telkek vĂ©gĂ©ben Ă©pĂĽltek a kĂ©sĹ‘bbi generáciĂłk házai. A pajtákat a mezĹ‘gazdasági földek szĂ©lĂ©re Ă©pĂ­tettĂ©k rĂ©gi palĂłc hagyomány szerint. 

A falu központjában, áll a kis fatornyos, zsindellyel fedett templom, melyet 1889-ben közadakozásból építettek. A Szent Márton templom a falu jelképévé is vált. Talán az egyik legtöbbet fényképezett épület a településen.

Hollókő képek 5

Hollókő képek: a hagyományos parasztházak

A ma nem egĂ©szen 400 lelket számlálĂł telepĂĽlĂ©s közepĂ©n elhelyezkedĹ‘ műemlĂ©kcsoport összesen 56 vĂ©dett Ă©pĂĽletet foglal magába – ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetĹ‘s parasztházak, melyek homlokfalát az utca Ă©s az udvar felĹ‘l is áttört faragással dĂ­szĂ­tett faoszlopos, deszkamellvĂ©des tornácok szegĂ©lyezik. A hagyományos palĂłc házak többnyire három helyisĂ©gbĹ‘l állnak: a tornácrĂłl közvetlenĂĽl a pitvarba, azaz a konyhába lĂ©pett az Ă©rkezĹ‘, ahonnan az utcafront felĂ© a tisztaszoba nyĂ­lt, melyet a ház ura lakott családjával, hátrafelĂ© pedig az Ă©lĂ©skamra, melyben a gabonát tárolták, Ă©s ez volt az idĹ‘sek hálĂłhelye is. HollĂłkĹ‘ kĂ©pek alapján is hĂ­vogatĂł, de az Ă“falu jellegzetes házacskáit látni kell!

A kis falvacska napjainkban jelentĹ‘s idegenforgalmat generál, az Ă“falu házsorai elsĹ‘sorban szolgáltatási funkciĂłt látnak el. A lakĂłházakban számtalan mĂşzeum, kiállĂ­tás Ă©s akár szálláshely is megtalálhatĂł. 

Hollókő képek 6

A falu az Ófalu mesebeli főutcájával és a pazar kilátást nyújtó, zegzugos várrommal viszonylag nehéz megközelíthetősége ellenére is népszerű a turisták körében. A helyiek főként az Újfaluban élnek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hollókő-Ófalu_védett_falurész

Címlapkép: Hollókő Ófalu (forrás: https://traveladdict.hu)

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom