Hollókő képek

Hollókő képek segítségével fejezi ki leginkább, hogy egyedülálló, megismerésre érdemes, gyönyörű kis település. Ha Magyarország egyik legbájosabb és leginkább megőrzött faluját keresed, amely időutazásra hív, ne keress tovább: Hollókő az, amit keresel. Ez a festői település nemcsak a múltba repít vissza, hanem egy valódi időutazást nyújt, ahol az évszázadok rétegei finoman fonódnak egymásba.

Hollókő képek 2

Az egyetlen olyan falu hazánkban, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. Ez a bájos település a Cserhát hegység ölelésében, a Nógrád megyei Palócföld szívében található. A falu neve szorosan összefonódik a magyar történelemmel és kultúrával. A település magával ragadó jellegét az ősi palóc építészeti stílus és az itt megőrzött hagyományok teszik teljessé. Minden egyes sarkon egy újabb történet rejtőzik. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként Hollókőt vette fel a Világörökség listájára.

A legfontosabb feltételnek, Hollókő azért tesz eleget, mert a falu a népi építészet és a XX. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település.

Hollókő képek 3

Hollókő, az Ófalu története

A településen többször pusztított tűzvész. Mivel a házakat fából építették, alapozás nélkül, és könnyen gyulladó zsúptetővel fedték, a szabad tűzhelyek felett pedig kémény helyett csak füstlyukakon szellőztettek. 1783-ban ugyan rendelet tiltotta meg a fa építkezési célzatú használatát, Hollókőn nem vették figyelembe a rendelkezést. 

Az 1909-es nagy tűzvész jelentette a fordulópontot. Az immár vályogfalú házakat kőalapra emelték, és szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték, megőrizve eredeti formájukat. A mind a századelő hangulatát, mind az ősi palóc népi építészeti stílus emlékeit magán viselő Ófalu 1911-re nyerte el mai arculatát.

Hollókő képek 4

Hollókő képek: faluszerkezete

Hollókő egyutcás falutípust képvisel, mint ahogy a környék falvai is. A palóc településeken a nagycsaládok egyetlen telekre építkeztek, és a család létszámának növekedésével az utcára néző első ház mögött egy újat emeltek. A völgyben megülő, egyutcás, fésűs szerkezetű Ófalu két oldalán nadrágszíjtelkek sorakoznak. A szűk, hosszú telkek végében épültek a későbbi generációk házai. A pajtákat a mezőgazdasági földek szélére építették régi palóc hagyomány szerint. 

A falu központjában, áll a kis fatornyos, zsindellyel fedett templom, melyet 1889-ben közadakozásból építettek. A Szent Márton templom a falu jelképévé is vált. Talán az egyik legtöbbet fényképezett épület a településen.

Hollókő képek 5

Hollókő képek: a hagyományos parasztházak

A ma nem egészen 400 lelket számláló település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 56 védett épületet foglal magába. Ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát az utca és az udvar felől is áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok szegélyezik.

A hagyományos palóc házak többnyire három helyiségből állnak. A tornácról közvetlenül a pitvarba, azaz a konyhába lépett az érkező, ahonnan az utcafront felé a tisztaszoba nyílt, melyet a ház ura lakott családjával, hátrafelé pedig az éléskamra, melyben a gabonát tárolták, és ez volt az idősek hálóhelye is. Hollókő képek alapján is hívogató, de az Ófalu jellegzetes házacskáit és a népviseletbe öltözött lányokat, asszonyokat látni kell!

A kis falvacska napjainkban jelentős idegenforgalmat generál, az Ófalu házsorai elsősorban szolgáltatási funkciót látnak el. A lakóházakban számtalan múzeum, kiállítás és akár szálláshely is megtalálható. 

Hollókő képek 6

A falu az Ófalu mesebeli főutcájával és a pazar kilátást nyújtó, zegzugos várrommal viszonylag nehéz megközelíthetősége ellenére is népszerű a turisták körében. A helyiek főként az Újfaluban élnek. Nemcsak a kulturális, a természeti látnivalók is szemet gyönyörködtetőek. Érdemes a hívogató tanösvényeket is útba ejteni, melyek a faluban és a környéken is megtalálhatók, könnyen elérhetők, bejárhatók.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hollókő-Ófalu_védett_falurész

Címlapkép: Hollókő Ófalu (forrás: https://traveladdict.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom