Hollókő látnivalók

Hollókő látnivalók tekintetében is igen népszerű falucska, hiszen a fő utcáján (Kossuth utca) végig sétálva, szinte lépten-nyomon egy-egy olyan házba botlunk, mely valamilyen tevékenységet, népi szokást bemutató múzeum, vagy korabeli szálláshelyétterem

Hollókő látnivalók az Ófalu házaiban

Falumúzeum

Hollókő látnivalók Falumúzeum

A Falumúzeumnak helyet adó lakóház, a falu nagy részét elpusztító 1909-es tűzvészt követően épült fel mai formájában, kő alapra helyezett vályogból. Nyeregtetője cserépzsindellyel fedett. Jellegzetes az utca vonalára merőlegesen elhelyezkedő, háromosztatú épület, mely elöl alápincézett, az egyszerű faoszlopos tornácról nyílik a ház bejárata. 

Belseje a múlt század első felének paraszti világát idézi, a kiállítás egy közepes gazdasági állású, gyermekével és öregszülővel együtt élő fiatal házaspár lakását mutatja be.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 82.

Guzsalyas

Hollókő látnivalók guzsalyas

A múzeumban népviseleti kiállítás várja a látogatókat, mely a hollókői népviselet készítését is bemutatja egészen a kenderfonástól. Igazi különlegesség, hogy a Guzsalyas házban a kiállított darabok egytől- egyig a hollókői lakosok, asszonyok nagy becsben őrzött ruhadarabjai, melyeket megcsodálhatnak a betérő kedves vendégek. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 94.

Nyomdaműhely

Hollókő látnivalók nyomdaműhely

Hollókő Ófalujában a kézműves mesterségek között a korabeli nyomdászműhely igazi gyöngyszem, ahol a népi világörökség a magyar nyomdászat több évszázados hagyományaival találkozik. A múzeumban szakmatörténeti kiállítás és interaktív bemutató is helyet kapott. Különleges szakkönyvek, betűmintakönyvek is megtekinthetők és a könyvkötészet teljes folyamata kipróbálható.

Cím: Hollókõ, Kossuth u. 84.

Oskolamester háza

Hollókő látnivalók Oskolamester háza

A templom szomszédságában áll az Oskolamester háza.

A XIX. sz-i hagyományos iskolát bemutató múzeum, mely gyerekeknek és felnőtteknek is igazán érdekes. A korabeli tárgyak mellett megjelennek a XXI. század technológiái is, melyek interaktív formában kipróbálhatóak, a gyerekek legnagyobb örömére.
Az Oskola egy különleges kiállításnak is helyet ad, mely Kelemen Ferenc fafaragó mester- Hollókő egykori szülötte – állít emléket.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 79-81.

Palóc Babamúzeum

Hollókő látnivalók Palóc Babamúzeum
Hollókő látnivalók Palóc Babamúzeum (forrás: http://www.gyogyvizek.hu)

A 2001-ben nyílt Palóc Babamúzeum közel 200 nagyméretű porcelán baba ruhatárán keresztül mutatja be a palócföld színes népviseletét. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 96.

Postamúzeum

Hollókő látnivalók Postamúzeum
Hollókő látnivalók Postamúzeum (forrás: http://www.postamuzeum.hu)

A “Palócföld postája” című kiállítás két teremben mutatja be a több megyére terjedő néprajzi csoport a palócság postahálózatának fejlődését, és a palócokkal összefüggő postai emlékeket. Ez utóbbiak a képeslapoktól a bélyegeken át a bankjegyekig jellegzetes palóc tájakat, viseleteket, és embereket örökítenek meg.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 80.

Szövőműhely

Hollókő látnivalók szövőműhely
Hollókő látnivalók szövőműhely (forrás: http://www.hollokotourism.hu)

A faluban egykor virágzó háziipar megőrzésére hivatott a Szövőműhely, mely elsősorban a régi kézműves mesterségek ápolásának, újraélesztésének céljából jött létre. Helyét a Pajtakertben alakították ki, ahol repülő vetélős szövőszéket tekinthetnek meg az érdeklődők működés közben. A kenderfonás, vászonkészítés folyamatával is megismertetik a látogatót az eszközökön, korabeli szokásokon keresztül. 

A Pajtakertben népművészeti bolt is üzemel.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 46.

Legendák Háza

Hollókő látnivalók Legendák háza
Hollókő látnivalók Legendák háza (forrás: https://www.utazzitthon.hu)

Az Ófalu elején található Legendák Háza kiállítótermeiben 4 középkori legendát mutatnak be az igényesen elkészített panoptikum szobákban. A legendákhoz tartozó teljes történeteket a tájékoztató táblákon ismertetik. A korabeli hangulatot középkori énekek és táncok zenei aláfestése fokozza. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 62.

Tájház

Hollókő látnivalók tájház
Hollókő látnivalók tájház (forrás: http://regi.bnpi.hu)

A Tájházban a Vár feltárása során előkerült cserépedények és használati tárgyakból nyílt kiállítás. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Tájház több évtizede látogatható az Ófaluban, itt kapott helyet a „Táj és nép” című táj- és településtörténeti kiállítás is.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 99-100.

Fazekasház

Itt próbálni a korongozás közel sem könnyű mozdulat sorait, lehet díszíteni mézes kalácsot és ki tudja, még mennyi különleges elfoglaltságban lehet része annak, aki betér ide.  Ajándékbolt is kedveskedik a látogatóknak, hogy legyen mit hazavinni.

Cím: Hollókő, Petőfi S. u. 4.

Római katolikus templom

Hollókő látnivalók Római Katolikus templom

Hollókő temploma a Szent Márton katolikus templom mára a falu jelképévé vált, ahogy kiemelkedik a zsuppfedeles házikók közül. 1889-ben építették és a mai napig tartanak benne miséket.

Cím: Hollókő, Kossuth utca

Hollókő látnivalók: a Vár

Hollókő látnivalók vár

Hollókő látnivalók tekintetében az egyik legnépszerűbb látványosság a hollóköi vár. Hollókő környékén járva folyamatosan a szemünk elé bukkan a falucska híressége a szikla csúcsára épített vár. A XIII. század végén kezdték építeni és 1996 óta látogatható a nagyközönség számára is. Számos felújításon esett túl, így elnyerte mai formáját. Érdekes kiállítások tekinthetők meg benne. 

Panoptikum

A 13. századi életkép a vár urát és családját mutatja be, amikor vendégeit fogadja. A hét bábuból álló panoptikum a várat építtető Kacsics család idejébe repít vissza bennünket, bemutatva az 1200-as évek női és férfi, nyugati- és keleti típusú-, valamint közrendű viseletét. A terem képet ad arról az időszakról, amikor lakták és használták a várat.

Fegyverterem

A falakon elhelyezett kézi fegyverek a 11. századtól a 16. századig mutatják be a hadviselés eszközeinek egy részét. A királyok és nemzetségek címerpajzsai a régi korok hangulatát idézik. A fegyverterem kiállítását a Képes Krónikából kinagyított képekkel és a hozzájuk tartozó magyarázó szövegekkel bővítik.

Hollókői Tájvédelmi Körzet

Hollókő látnivalók hollókői tájvédelmi körzet

A Hollókői Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre Nógrád megyében, a Központi-Cserhát vulkanikus tömbjének északi részén, melynek elsődleges célja a világ kulturális örökségének részét képező palóc kis község táji környezetének, továbbá a terület életközösségeinek és fajainak, földtani és felszínalaktani értékeinek megőrzése. A tájvédelmi körzet területe 141,2 ha.

A tájvédelmi körzet kizárólag Hollókő település közigazgatási területét érinti. Az Ófalu és környezete az lényegében megegyezik a tájvédelmi körzet területével, melyen számtalan tanösvény található. 

Hollókő látnivalók további információk:

http://www.holloko.hu

Vissza a kategória cikkeihez