Holl贸k艖 l谩tnival贸k

Holl贸k艖 l谩tnival贸k tekintet茅ben is igen n茅pszer疟 falucska, hiszen a f艖 utc谩j谩n (Kossuth utca) v茅gig s茅t谩lva, szinte l茅pten-nyomon egy-egy olyan h谩zba botlunk, mely valamilyen tev茅kenys茅get, n茅pi szok谩st bemutat贸 m煤zeum, vagy korabeli sz谩ll谩shely茅tterem

Holl贸k艖 l谩tnival贸k az 脫falu h谩zaiban

Falum煤zeum

Holl贸k艖 l谩tnival贸k Falum煤zeum

A Falum煤zeumnak helyet ad贸 lak贸h谩z, a falu nagy r茅sz茅t elpuszt铆t贸 1909-es t疟zv茅szt k枚vet艖en 茅p眉lt fel mai form谩j谩ban, k艖 alapra helyezett v谩lyogb贸l. Nyeregtet艖je cser茅pzsindellyel fedett. Jellegzetes az utca vonal谩ra mer艖legesen elhelyezked艖, h谩romosztat煤 茅p眉let, mely el枚l al谩pinc茅zett, az egyszer疟 faoszlopos torn谩cr贸l ny铆lik a h谩z bej谩rata. 

Belseje a m煤lt sz谩zad els艖 fel茅nek paraszti vil谩g谩t id茅zi, a ki谩ll铆t谩s egy k枚zepes gazdas谩gi 谩ll谩s煤, gyermek茅vel 茅s 枚regsz眉l艖vel egy眉tt 茅l艖 fiatal h谩zasp谩r lak谩s谩t mutatja be.

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 82.

Guzsalyas

Holl贸k艖 l谩tnival贸k guzsalyas

A m煤zeumban n茅pviseleti ki谩ll铆t谩s v谩rja a l谩togat贸kat, mely a holl贸k艖i n茅pviselet k茅sz铆t茅s茅t is bemutatja eg茅szen a kenderfon谩st贸l. Igazi k眉l枚nlegess茅g, hogy a Guzsalyas h谩zban a ki谩ll铆tott darabok egyt艖l- egyig a holl贸k艖i lakosok, asszonyok nagy becsben 艖rz枚tt ruhadarabjai, melyeket megcsod谩lhatnak a bet茅r艖 kedves vend茅gek. 

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 94.

Nyomdam疟hely

Holl贸k艖 l谩tnival贸k nyomdam疟hely

Holl贸k艖 脫faluj谩ban a k茅zm疟ves mesters茅gek k枚z枚tt a korabeli nyomd谩szm疟hely igazi gy枚ngyszem, ahol a n茅pi vil谩g枚r枚ks茅g a magyar nyomd谩szat t枚bb 茅vsz谩zados hagyom谩nyaival tal谩lkozik. A m煤zeumban szakmat枚rt茅neti ki谩ll铆t谩s 茅s interakt铆v bemutat贸 is helyet kapott. K眉l枚nleges szakk枚nyvek, bet疟mintak枚nyvek is megtekinthet艖k 茅s a k枚nyvk枚t茅szet teljes folyamata kipr贸b谩lhat贸.

C铆m: Holl贸k玫, Kossuth u. 84.

Oskolamester h谩za

Holl贸k艖 l谩tnival贸k Oskolamester h谩za

A templom szomsz茅ds谩g谩ban 谩ll az Oskolamester h谩za.

A XIX. sz-i hagyom谩nyos iskol谩t bemutat贸 m煤zeum, mely gyerekeknek 茅s feln艖tteknek is igaz谩n 茅rdekes. A korabeli t谩rgyak mellett megjelennek a XXI. sz谩zad technol贸gi谩i is, melyek interakt铆v form谩ban kipr贸b谩lhat贸ak, a gyerekek legnagyobb 枚r枚m茅re.
Az Oskola egy k眉l枚nleges ki谩ll铆t谩snak is helyet ad, mely Kelemen Ferenc fafarag贸 mester- Holl贸k艖 egykori sz眉l枚tte – 谩ll铆t eml茅ket.

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 79-81.

Pal贸c Babam煤zeum

Holl贸k艖 l谩tnival贸k Pal贸c Babam煤zeum
Holl贸k艖 l谩tnival贸k Pal贸c Babam煤zeum (forr谩s: http://www.gyogyvizek.hu)

A 2001-ben ny铆lt Pal贸c Babam煤zeum k枚zel 200 nagym茅ret疟 porcel谩n baba ruhat谩r谩n kereszt眉l mutatja be a pal贸cf枚ld sz铆nes n茅pviselet茅t. 

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 96.

Postam煤zeum

Holl贸k艖 l谩tnival贸k Postam煤zeum
Holl贸k艖 l谩tnival贸k Postam煤zeum (forr谩s: http://www.postamuzeum.hu)

A “Pal贸cf枚ld post谩ja” c铆m疟 ki谩ll铆t谩s k茅t teremben mutatja be a t枚bb megy茅re terjed艖 n茅prajzi csoport a pal贸cs谩g postah谩l贸zat谩nak fejl艖d茅s茅t, 茅s a pal贸cokkal 枚sszef眉gg艖 postai eml茅keket. Ez ut贸bbiak a k茅peslapokt贸l a b茅lyegeken 谩t a bankjegyekig jellegzetes pal贸c t谩jakat, viseleteket, 茅s embereket 枚r枚k铆tenek meg.

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 80.

Sz枚v艖m疟hely

Holl贸k艖 l谩tnival贸k sz枚v艖m疟hely
Holl贸k艖 l谩tnival贸k sz枚v艖m疟hely (forr谩s: http://www.hollokotourism.hu)

A faluban egykor vir谩gz贸 h谩ziipar meg艖rz茅s茅re hivatott a Sz枚v艖m疟hely, mely els艖sorban a r茅gi k茅zm疟ves mesters茅gek 谩pol谩s谩nak, 煤jra茅leszt茅s茅nek c茅lj谩b贸l j枚tt l茅tre. Hely茅t a Pajtakertben alak铆tott谩k ki, ahol rep眉l艖 vet茅l艖s sz枚v艖sz茅ket tekinthetnek meg az 茅rdekl艖d艖k m疟k枚d茅s k枚zben. A kenderfon谩s, v谩szonk茅sz铆t茅s folyamat谩val is megismertetik a l谩togat贸t az eszk枚z枚k枚n, korabeli szok谩sokon kereszt眉l. 

A Pajtakertben n茅pm疟v茅szeti bolt is 眉zemel.

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 46.

Legend谩k H谩za

Holl贸k艖 l谩tnival贸k Legend谩k h谩za
Holl贸k艖 l谩tnival贸k Legend谩k h谩za (forr谩s: https://www.utazzitthon.hu)

Az 脫falu elej茅n tal谩lhat贸 Legend谩k H谩za ki谩ll铆t贸termeiben 4 k枚z茅pkori legend谩t mutatnak be az ig茅nyesen elk茅sz铆tett panoptikum szob谩kban. A legend谩khoz tartoz贸 teljes t枚rt茅neteket a t谩j茅koztat贸 t谩bl谩kon ismertetik. A korabeli hangulatot k枚z茅pkori 茅nekek 茅s t谩ncok zenei al谩fest茅se fokozza. 

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 62.

T谩jh谩z

Holl贸k艖 l谩tnival贸k t谩jh谩z
Holl贸k艖 l谩tnival贸k t谩jh谩z (forr谩s: http://regi.bnpi.hu)

A T谩jh谩zban a V谩r felt谩r谩sa sor谩n el艖ker眉lt cser茅ped茅nyek 茅s haszn谩lati t谩rgyakb贸l ny铆lt ki谩ll铆t谩s. A B眉kki Nemzeti Park Igazgat贸s谩g vagyonkezel茅s茅ben l茅v艖 T谩jh谩z t枚bb 茅vtizede l谩togathat贸 az 脫faluban, itt kapott helyet a 鈥濼谩j 茅s n茅p鈥 c铆m疟 t谩j- 茅s telep眉l茅st枚rt茅neti ki谩ll铆t谩s is.

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth u. 99-100.

Fazekash谩z

Itt pr贸b谩lni a korongoz谩s k枚zel sem k枚nny疟 mozdulat sorait, lehet d铆sz铆teni m茅zes kal谩csot 茅s ki tudja, m茅g mennyi k眉l枚nleges elfoglalts谩gban lehet r茅sze annak, aki bet茅r ide.  Aj谩nd茅kbolt is kedveskedik a l谩togat贸knak, hogy legyen mit hazavinni.

C铆m: Holl贸k艖, Pet艖fi S. u. 4.

R贸mai katolikus templom

Holl贸k艖 l谩tnival贸k R贸mai Katolikus templom

Holl贸k艖 temploma a Szent M谩rton katolikus templom m谩ra a falu jelk茅p茅v茅 v谩lt, ahogy kiemelkedik a zsuppfedeles h谩zik贸k k枚z眉l. 1889-ben 茅p铆tett茅k 茅s a mai napig tartanak benne mis茅ket.

C铆m: Holl贸k艖, Kossuth utca

Holl贸k艖 l谩tnival贸k: a V谩r

Holl贸k艖 l谩tnival贸k v谩r

Holl贸k艖 l谩tnival贸k tekintet茅ben az egyik legn茅pszer疟bb l谩tv谩nyoss谩g a holl贸k枚i v谩r. Holl贸k艖 k枚rny茅k茅n j谩rva folyamatosan a szem眉nk el茅 bukkan a falucska h铆ress茅ge a szikla cs煤cs谩ra 茅p铆tett v谩r. A XIII. sz谩zad v茅g茅n kezdt茅k 茅p铆teni 茅s 1996 贸ta l谩togathat贸 a nagyk枚z枚ns茅g sz谩m谩ra is. Sz谩mos fel煤j铆t谩son esett t煤l, 铆gy elnyerte mai form谩j谩t. 脡rdekes ki谩ll铆t谩sok tekinthet艖k meg benne. 

Panoptikum

A 13. sz谩zadi 茅letk茅p a v谩r ur谩t 茅s csal谩dj谩t mutatja be, amikor vend茅geit fogadja. A h茅t b谩bub贸l 谩ll贸 panoptikum a v谩rat 茅p铆ttet艖 Kacsics csal谩d idej茅be rep铆t vissza benn眉nket, bemutatva az 1200-as 茅vek n艖i 茅s f茅rfi, nyugati- 茅s keleti t铆pus煤-, valamint k枚zrend疟 viselet茅t. A terem k茅pet ad arr贸l az id艖szakr贸l, amikor lakt谩k 茅s haszn谩lt谩k a v谩rat.

Fegyverterem

A falakon elhelyezett k茅zi fegyverek a 11. sz谩zadt贸l a 16. sz谩zadig mutatj谩k be a hadvisel茅s eszk枚zeinek egy r茅sz茅t. A kir谩lyok 茅s nemzets茅gek c铆merpajzsai a r茅gi korok hangulat谩t id茅zik. A fegyverterem ki谩ll铆t谩s谩t a K茅pes Kr贸nik谩b贸l kinagy铆tott k茅pekkel 茅s a hozz谩juk tartoz贸 magyar谩z贸 sz枚vegekkel b艖v铆tik.

Holl贸k艖i T谩jv茅delmi K枚rzet

Holl贸k艖 l谩tnival贸k holl贸k艖i t谩jv茅delmi k枚rzet

A Holl贸k艖i T谩jv茅delmi K枚rzetet 1977-ben hozt谩k l茅tre N贸gr谩d megy茅ben, a K枚zponti-Cserh谩t vulkanikus t枚mbj茅nek 茅szaki r茅sz茅n, melynek els艖dleges c茅lja a vil谩g kultur谩lis 枚r枚ks茅g茅nek r茅sz茅t k茅pez艖 pal贸c kis k枚zs茅g t谩ji k枚rnyezet茅nek, tov谩bb谩 a ter眉let 茅letk枚z枚ss茅geinek 茅s fajainak, f枚ldtani 茅s felsz铆nalaktani 茅rt茅keinek meg艖rz茅se. A t谩jv茅delmi k枚rzet ter眉lete 141,2 ha.

A t谩jv茅delmi k枚rzet kiz谩r贸lag Holl贸k艖 telep眉l茅s k枚zigazgat谩si ter眉let茅t 茅rinti. Az 脫falu 茅s k枚rnyezete az l茅nyeg茅ben megegyezik a t谩jv茅delmi k枚rzet ter眉let茅vel, melyen sz谩mtalan tan枚sv茅ny tal谩lhat贸. 

Holl贸k艖 l谩tnival贸k tov谩bbi inform谩ci贸k:

http://www.holloko.hu

Vissza a kateg贸ria cikkeihez