Hollókő látnivalók

Hollókő látnivalók tekintetében is igen népszerű falucska, hiszen a fő utcáján (Kossuth utca) végig sétálva, szinte lépten-nyomon egy-egy olyan házba botlunk, mely valamilyen tevékenységet, népi szokást bemutató múzeum, vagy korabeli szálláshelyétterem. Az Ófalu házi pedig olyan bájosak, mintha csak egy mesekönyvből keltek volna életre!

Hollókő látnivalók az Ófalu házaiban

Falumúzeum

Hollókő látnivalók Falumúzeum

A Falumúzeumnak helyet adó lakóház, a falu nagy részét elpusztító 1909-es tűzvészt követően épült fel mai formájában, kő alapra helyezett vályogból. Nyeregtetője cserépzsindellyel fedett. Jellegzetes az utca vonalára merőlegesen elhelyezkedő, háromosztatú épület, mely elöl alápincézett, az egyszerű faoszlopos tornácról nyílik a ház bejárata. 

Belseje a múlt század első felének paraszti világát idézi, a kiállítás egy közepes gazdasági állású, gyermekével és öregszülővel együtt élő fiatal házaspár lakását mutatja be.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 82.

Guzsalyas

Hollókő látnivalók guzsalyas

A múzeumban népviseleti kiállítás várja a látogatókat, mely a hollókői népviselet készítését is bemutatja egészen a kenderfonástól. Igazi különlegesség, hogy a Guzsalyas házban a kiállított darabok egytől- egyig a hollókői lakosok, asszonyok nagy becsben őrzött ruhadarabjai, melyeket megcsodálhatnak a betérő kedves vendégek. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 94.

Nyomdaműhely

Hollókő látnivalók nyomdaműhely

Hollókő Ófalujában a kézműves mesterségek között a korabeli nyomdászműhely igazi gyöngyszem, ahol a népi világörökség a magyar nyomdászat több évszázados hagyományaival találkozik. A múzeumban szakmatörténeti kiállítás és interaktív bemutató is helyet kapott. Különleges szakkönyvek, betűmintakönyvek is megtekinthetők és a könyvkötészet teljes folyamata kipróbálható.

Cím: Hollókõ, Kossuth u. 84.

Oskolamester háza

Hollókő látnivalók Oskolamester háza

A templom szomszédságában áll az Oskolamester háza.

A XIX. sz-i hagyományos iskolát bemutató múzeum, mely gyerekeknek és felnőtteknek is igazán érdekes. A korabeli tárgyak mellett megjelennek a XXI. század technológiái is, melyek interaktív formában kipróbálhatóak, a gyerekek legnagyobb örömére.
Az Oskola egy különleges kiállításnak is helyet ad, mely Kelemen Ferenc fafaragó mester- Hollókő egykori szülötte – állít emléket.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 79-81.

Palóc Babamúzeum

Hollókő látnivalók Palóc Babamúzeum
Hollókő látnivalók Palóc Babamúzeum (forrás: http://www.gyogyvizek.hu)

A 2001-ben nyílt Palóc Babamúzeum közel 200 nagyméretű porcelán baba ruhatárán keresztül mutatja be a palócföld színes népviseletét. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 96.

Postamúzeum

Hollókő látnivalók Postamúzeum
Hollókő látnivalók Postamúzeum (forrás: http://www.postamuzeum.hu)

A „Palócföld postája” című kiállítás két teremben mutatja be a több megyére terjedő néprajzi csoport a palócság postahálózatának fejlődését, és a palócokkal összefüggő postai emlékeket. Ez utóbbiak a képeslapoktól a bélyegeken át a bankjegyekig jellegzetes palóc tájakat, viseleteket, és embereket örökítenek meg.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 80.

Szövőműhely

Hollókő látnivalók szövőműhely
Hollókő látnivalók szövőműhely (forrás: http://www.hollokotourism.hu)

A faluban egykor virágzó háziipar megőrzésére hivatott a Szövőműhely, mely elsősorban a régi kézműves mesterségek ápolásának, újraélesztésének céljából jött létre. Helyét a Pajtakertben alakították ki, ahol repülő vetélős szövőszéket tekinthetnek meg az érdeklődők működés közben. A kenderfonás, vászonkészítés folyamatával is megismertetik a látogatót az eszközökön, korabeli szokásokon keresztül. 

A Pajtakertben népművészeti bolt is üzemel.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 46.

Legendák Háza

Hollókő látnivalók Legendák háza
Hollókő látnivalók Legendák háza (forrás: https://www.utazzitthon.hu)

Az Ófalu elején található Legendák Háza kiállítótermeiben 4 középkori legendát mutatnak be az igényesen elkészített panoptikum szobákban. A legendákhoz tartozó teljes történeteket a tájékoztató táblákon ismertetik. A korabeli hangulatot középkori énekek és táncok zenei aláfestése fokozza. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 62.

Tájház

Hollókő látnivalók tájház
Hollókő látnivalók tájház (forrás: http://regi.bnpi.hu)

A Tájházban a Vár feltárása során előkerült cserépedények és használati tárgyakból nyílt kiállítás. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Tájház több évtizede látogatható az Ófaluban, itt kapott helyet a „Táj és nép” című táj- és településtörténeti kiállítás is.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 99-100.

Fazekasház

Itt próbálni a korongozás közel sem könnyű mozdulat sorait, lehet díszíteni mézes kalácsot és ki tudja, még mennyi különleges elfoglaltságban lehet része annak, aki betér ide.  Ajándékbolt is kedveskedik a látogatóknak, hogy legyen mit hazavinni.

Cím: Hollókő, Petőfi S. u. 4.

Római katolikus templom

Hollókő látnivalók Római Katolikus templom

Hollókő temploma a Szent Márton katolikus templom mára a falu jelképévé vált, ahogy kiemelkedik a zsuppfedeles házikók közül. 1889-ben építették és a mai napig tartanak benne miséket. A főtéren elhelyezkedő templom olyan építészeti remekmű, amit mindenképpen látni kell.

Cím: Hollókő, Kossuth utca

Hollókő látnivalók: a Vár

Hollókő látnivalók vár

A település egyik leglátogatottabb nevezetessége, legnagyszerűbb látványossága a vár. Hollókő környékén járva folyamatosan a szemünk elé bukkan a falucska híressége a szikla csúcsára épített vár. A XIII. század végén kezdték építeni és 1996 óta látogatható a nagyközönség számára is. Számos felújításon esett túl, így elnyerte mai formáját. Érdekes kiállítások tekinthetők meg benne és szinte egész évben különböző színes programokat kínál. 

Panoptikum

A 13. századi életkép a vár urát és családját mutatja be, amikor vendégeit fogadja. A hét bábuból álló panoptikum a várat építtető Kacsics család idejébe repít vissza bennünket, bemutatva az 1200-as évek női és férfi, nyugati- és keleti típusú-, valamint közrendű viseletét. A terem képet ad arról az időszakról, amikor lakták és használták a várat.

Fegyverterem

A falakon elhelyezett kézi fegyverek a 11. századtól a 16. századig mutatják be a hadviselés eszközeinek egy részét. A királyok és nemzetségek címerpajzsai a régi korok hangulatát idézik. A fegyverterem kiállítását a Képes Krónikából kinagyított képekkel és a hozzájuk tartozó magyarázó szövegekkel bővítik.

Hollókői Tájvédelmi Körzet

Hollókő látnivalók hollókői tájvédelmi körzet

A Hollókői Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre Nógrád megyében, a Központi-Cserhát vulkanikus tömbjének északi részén, melynek elsődleges célja a világ kulturális örökségének részét képező palóc kis község táji környezetének, továbbá a terület életközösségeinek és fajainak, földtani és felszínalaktani értékeinek megőrzése. A tájvédelmi körzet területe 141,2 ha.

A tájvédelmi körzet kizárólag Hollókő település közigazgatási területét érinti. Az Ófalu és környezete az lényegében megegyezik a tájvédelmi körzet területével, melyen számtalan tanösvény található. Ha mindent nem is szeretnénk végig nézni, akkor is érdemes több napra érkezni. Szálláslehetőség bőven akad a településen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Holl%C3%B3k%C5%91

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom