Hollókő legendája

Hollókő legendája egészen a 13. századig nyúlik vissza. Akkor épült fel ugyanis a Szár-hegy vára. A sziklára épített erődítmény nevére egy régi legenda ad magyarázatot.

Hollókő legendája

Eszerint bizonyos Kacsics András – a 12. századtól a Kacsics nemzetség tagjai voltak ezen a területen a földesurak – elrabolta és épülő várába zárta a szomszédos földesúr szépséges asszonyát. Az asszony dajkája azonban “boszorkány” volt, és szövetkezett az ördöggel, akit rávett, hogy fiait változtassa hollóvá. Az ördög fiak az erődítményt kőről kőre lebontva kiszabadították az asszonyt, és nem szórták szerteszét, hanem egy közeli sziklán új várat raktak belőlük.

Hollókő legendájától a hollókői várig

Ez a vár lett Hollókő, az alatta elterülő falu pedig a várról kapta nevét. Egy hasonló monda szerint egy gőgös nemes úr kezdte el építeni a várat a hegytetőn. Még nem volt vele készen, amikor asszonyt rabolt magának és felvitte a félkész várába. Azonban az asszonynak volt két idomított hollója és ezek éjszakánként elhordták a köveket, amiket a kőművesek nappal felraktak. A vár csak akkor épült fel, amikor a rabságban tartott asszony visszakapta szabadságát.

http://www.holloko.hu/hu/info/hollokorol/a-hollokoi-var-es-az-ordogfiak.html

Címlapkép: Legendák Háza (forrás: http://indafoto.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom