Hollókő Magyarország

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. Ha Magyarország egyik legbájosabb és leginkább megőrzött faluját keresed, amely időutazásra hív, ne keress tovább: Hollókő az, amit keresel. Ez a festői település nemcsak a múltba repít vissza, hanem egy valódi időutazást nyújt, ahol az évszázadok rétegei finoman fonódnak egymásba. Nem véletlenül a Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Virágörökség listájára.

A legfontosabb feltételnek, Hollókő azért tesz eleget, mert a falu a népi építészet és a XX. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Ez a mesés település napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település.

Hollókő Magyarország: a kezdetek

Hollókő Nógrád megye középső részén a Cserhát hegységben épült. A falu története a 13. századig nyúlik vissza, a tatárjárás után épült a Szár-hegy vára.

Mivel a korabeli oklevelek jobbára csak a várat említik, a faluról a középkorból pusztán az a tény ismert, hogy már a XIV. század első felében egyházas hely volt. A török hódoltság idején sok más településhez hasonlóan Hollókő is elnéptelenedett. 1715-ben mindössze három adóköteles háztartásról szólnak a vármegyei összeírások. Újratelepítése hamar megtörténhetett, hiszen 1720-ban már nemes községként szerepelt a nyilvántartásban. A nemes község lakói mentesültek az adófizetés kötelezettsége alól.

A környék kedvezőtlen termőhelyi adottságai miatt hosszú időre megrekedt a település fejlődése.

A településen többször pusztított tűzvész. Mivel a házakat fából építették, alapozás nélkül, és könnyen gyulladó zsúptetővel fedték, a szabad tűzhelyek felett pedig kémény helyett csak füstlyukakon szellőztettek. 1783-ban ugyan rendelet tiltotta meg a fa építkezési célzatú használatát, Hollókőn nem vették figyelembe a rendelkezést.

Az 1909-es nagy tűzvész jelentette a fordulópontot! Az immár vályogfalú házakat kőalapra emelték, és szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték, megőrizve eredeti formájukat. A mind a századelő hangulatát, mind az ősi palóc népi építészeti stílus emlékeit magán viselő Ófalu 1911-re nyerte el mai arculatát. A ma is eredeti formájában megcsodálható településkép ekkor jött létre. A Világörökséghez tartozó falurész 55 épületből áll, illetve a középtájon található meseszép templomból.

Hollókő Magyarország: a falu szerkezete

Hollókő  egyutcás falutípust képvisel, mint ahogy a környék falvai is. A palóc településeken a nagycsaládok egyetlen telekre építkeztek, és a család létszámának növekedésével az utcára néző első ház mögött egy újat emeltek. A völgyben megülő, egyutcás, fésűs szerkezetű Ófalu két oldalán nadrágszíjtelkek sorakoznak: a szűk, hosszú telkek végében épültek a későbbi generációk házai. A pajtákat a mezőgazdasági földek szélére építették régi palóc hagyomány szerint.

A falu központjában, áll a kis fatornyos, zsindellyel fedett templom, melyet 1889-ben közadakozásból építettek. A Szent Márton templom a falu jelképévé is vált, melyet egyszerűségéből fakadó szépsége teszi igazán különlegessé.

A palóc falu az Ófalu mesebeli főutcájával és a pazar kilátást nyújtó, zegzugos várrommal viszonylag nehéz megközelíthetősége ellenére is népszerű a turisták körében. Egész évben számos programmal várják a látogatókat. Érdemes felfedezni akár rendezvények idején, amikor nagyobb betekintést nyerhetünk a népi hagyományokba, a népviseleti öltözékekbe. Ennek egyik legnagyobb jeles eseménye a minden évben Húsvétkor megrendezésre kerülő 3 napos Hollókő Fesztivál.

Hollókő gyönyörű Ófaluja a tájjal szoros kapocsban élő, mezőgazdasági termelésre támaszkodó aprófalu képét őrzi jóval az autók előtti időkből. Érdekes módon éppen e változatlanság jelenti a falu jelenét és jövőjét is: az évszázados házsor turisták tömegeit vonzza a Cserhát lankái közé, munkát és bevételt biztosítva ezáltal, a helyi közösségnek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hollókő-Ófalu_védett_falurész

Címlapkép: Hollókő – Magyarország (forrás: http://magyartermekonline.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom