Hollókő múzeum

Hollókő múzeum tekintetében is igen népszerű falucska. Érdemes ellátogatni varázslatos múzeumaiba, ahol az idő megáll, és a történelem elevenen újraéled! Fedezze fel a falu mélyen gyökerező kultúráját és hagyományait, miközben kalandozik az évszázadokon átívelő múzeumokban. Merüljön el a hollókői élet és néphagyományok izgalmas világában, és hagyja, hogy az élmények gazdag kavalkádja magával ragadja!

Hollókő múzeumai kalandra hívják Önt, hogy felfedezhesse a falu gazdag kulturális örökségét és lenyűgöző történelmét. Legyen részese ezen izgalmas és megismételhetetlen élménynek!

Hollókő múzeum az Ófalu hagyományos házaiban

Falumúzeum

Hollókő falumúzeum
Hollókő falumúzeum (https://bagyinszki.eu)

Ha a hagyományos falusi élet érdekli, ne hagyja ki a Hollókői Falumúzeumot, ahol visszarepülhet az időben egy valódi falusi idillbe. Érdemes sétálgatni a több, mint száz éves parasztházak között, ahol akár interaktív programokon is részt vehetünk. Ezek segítségével közelebb kerülhetünk a hagyományos kézműves mesterségekhez és népművészethez. Itt még átélhetjük a falusi élet hangulatát!

A Falumúzeumnak helyet adó lakóház, a falu nagy részét elpusztító 1909-es tűzvészt követően épült fel mai formájában, kő alapra helyezett vályogból. Nyeregtetője cserépzsindellyel fedett. Jellegzetes az utca vonalára merőlegesen elhelyezkedő, háromosztatú épület, mely elöl alápincézett, az egyszerű faoszlopos tornácról nyílik a ház bejárata.

Belseje a múlt század első felének paraszti világát idézi, a kiállítás egy közepes gazdasági állású, gyermekével és öregszülővel együtt élő fiatal házaspár lakását mutatja be.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 82.

Guzsalyas

Hollókő múzeum Guzsalyas
Hollókő múzeum Guzsalyas (forrás: https://www.elmenyterkep.hu)

A múzeumban népviseleti kiállítás várja a látogatókat, mely a hollókői népviselet készítését is bemutatja egészen a kenderfonástól. Igazi különlegesség, hogy a Guzsalyas házban a kiállított darabok egytől- egyig a hollókői lakosok, asszonyok nagy becsben őrzött ruhadarabjai, melyeket megcsodálhatnak a betérő kedves vendégek.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 94.

Nyomdaműhely

Hollókő múzeum Nyomdaműhely
Hollókő múzeum Nyomdaműhely (forrás: http://www.holloko.hu)

Hollókő Ófalujában a kézműves mesterségek között a korabeli nyomdászműhely igazi gyöngyszem, ahol a népi világörökség a magyar nyomdászat több évszázados hagyományaival találkozik. A múzeumban szakmatörténeti kiállítás és interaktív bemutató is helyet kapott. Különleges szakkönyvek, betűmintakönyvek is megtekinthetők és a könyvkötészet teljes folyamata kipróbálható.


Cím: Hollókő, Kossuth út 84.

Oskolamester háza

Hollókő múzeum Oskolamester háza

A templom szomszédságában áll az Oskolamester háza.

A XIX. sz-i hagyományos iskolát bemutató múzeum, mely gyerekeknek és felnőtteknek is igazán érdekes. A korabeli tárgyak mellett megjelennek a XXI. század technológiái is, melyek interaktív formában kipróbálhatóak, a gyerekek legnagyobb örömére.
Az Oskola egy különleges kiállításnak is helyet ad, mely Kelemen Ferenc fafaragó mester- Hollókő egykori szülötte – állít emléket.

Cím: Hollókő, Kossuth út 79-81.

Palóc Babamúzeum

Hollókő múzeum palóc babamúzeum

A 2001-ben nyílt Palóc Babamúzeum közel 200 nagyméretű porcelán baba ruhatárán keresztül mutatja be a palócföld színes népviseletét.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 96.

Postamúzeum

Hollókő múzeum Postamúzeum
Hollókő múzeum Postamúzeum (forrás: https://szallas.hu)

A „Palócföld postája” című kiállítás két teremben mutatja be a több megyére terjedő néprajzi csoport a palócság postahálózatának fejlődését, és a palócokkal összefüggő postai emlékeket. Ez utóbbiak a képeslapoktól a bélyegeken át a bankjegyekig jellegzetes palóc tájakat, viseleteket, és embereket örökítenek meg.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 80.

Szövőműhely

Hollókő múzeum Szövőműhely

A Szövőműhely a régi kézműves mesterségek ápolásának, újraélesztésének céljából jött létre. Helyét a Pajtakertben alakították ki, ahol repülő vetélős szövőszéket tekinthetnek meg az érdeklődők működés közben. A kenderfonás, vászonkészítés folyamatával is megismertetik a látogatót az eszközökön, korabeli szokásokon keresztül.

A Pajtakertben népművészeti bolt is üzemel.

Cím: Hollókő, Kossuth út 46.

Legendák Háza

Hollókő múzeum Legendák Háza
Hollókő múzeum Legendák Háza (forrás: https://keptar.oszk.hu)

Az Ófalu elején található a Legendák Háza. Melynek kiállítótermeiben 4 középkori legendát mutatnak be az igényesen elkészített panoptikum szobákban. A legendákhoz tartozó teljes történeteket a tájékoztató táblákon ismertetik. A korabeli hangulatot középkori énekek és táncok zenei aláfestése fokozza.

Cím: Hollókő, Kossuth út 62.

Hollókői múzeum a Várban

Hollókő múzeum - vár

Hollókő környékén járva folyamatosan a szemünk elé bukkan a falucska híressége a szikla csúcsára épített vár. A XIII. század végén kezdték építeni és 1996 óta látogatható a nagyközönség számára is. Számos felújításon esett túl, íg elnyerte mai formáját. Érdekes kiállítások tekinthetők meg benne.

Panoptikum

A 13. századi életkép a vár urát és családját mutatja be, amikor vendégeit fogadja. A hét bábuból álló panoptikum a várat építtető Kacsics család idejébe repít vissza bennünket, bemutatva az 1200-as évek női és férfi, nyugati- és keleti típusú-, valamint közrendű viseletét. A terem képet ad arról az időszakról, amikor lakták és használták a várat.

Fegyverterem

A falakon elhelyezett kézi fegyverek a 11. századtól a 16. századig mutatják be a hadviselés eszközeinek egy részét. A királyok és nemzetségek címerpajzsai a régi korok hangulatát idézik. A fegyverterem kiállítását a Képes Krónikából kinagyított képekkel és a hozzájuk tartozó magyarázó szövegekkel bővítik.

http://www.holloko.hu

Címlapkép: Hollókő múzeum

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom