Hollókő nevezetességei

HollĂłkĹ‘ nevezetessĂ©gei több napra csábĂ­tják ide a turistákat, hiszen csak a falucska fĹ‘ utcáján (Kossuth utca) vĂ©gig sĂ©tálva, szinte lĂ©pten-nyomon egy-egy olyan házba botlunk, melyben valamilyen tevĂ©kenysĂ©get, nĂ©pi szokást bemutatĂł mĂşzeum, vagy korabeli szálláshelyĂ©tterem találhatĂł. 

Hollókő nevezetességei az Ófalu hagyományos házaiban

FalumĂşzeum

Hollókő nevezetességei Falumúzeum

A FalumĂşzeumnak helyet adĂł lakĂłház, a falu nagy rĂ©szĂ©t elpusztĂ­tĂł 1909-es tűzvĂ©szt követĹ‘en Ă©pĂĽlt fel mai formájában, kĹ‘ alapra helyezett vályogbĂłl. NyeregtetĹ‘je cserĂ©pzsindellyel fedett. Jellegzetes az utca vonalára merĹ‘legesen elhelyezkedĹ‘, háromosztatĂş Ă©pĂĽlet, mely elöl alápincĂ©zett, az egyszerű faoszlopos tornácrĂłl nyĂ­lik a ház bejárata. 

Belseje a múlt század első felének paraszti világát idézi, a kiállítás egy közepes gazdasági állású, gyermekével és öregszülővel együtt élő fiatal házaspár lakását mutatja be.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 82.

Guzsalyas

Hollókő nevezetességei Guzsalyas

A múzeumban népviseleti kiállítás várja a látogatókat, mely a hollókői népviselet készítését is bemutatja egészen a kenderfonástól. Igazi különlegesség, hogy a Guzsalyas házban a kiállított darabok egytől- egyig a hollókői lakosok, asszonyok nagy becsben őrzött ruhadarabjai, melyeket megcsodálhatnak a betérő kedves vendégek.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 94.

Nyomdaműhely

Hollókő nevezetességei Nyomdaműhely

Hollókő Ófalujában a kézműves mesterségek között a korabeli nyomdászműhely igazi gyöngyszem, ahol a népi világörökség a magyar nyomdászat több évszázados hagyományaival találkozik. A múzeumban szakmatörténeti kiállítás és interaktív bemutató is helyet kapott. Különleges szakkönyvek, betűmintakönyvek is megtekinthetők és a könyvkötészet teljes folyamata kipróbálható.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 84.

Oskolamester háza

Hollókő nevezetességei Oskolamester háza

A templom szomszĂ©dságában áll az Oskolamester háza. A XIX. sz-i hagyományos iskolát bemutatĂł mĂşzeum, mely gyerekeknek Ă©s felnĹ‘tteknek is igazán Ă©rdekes. A korabeli tárgyak mellett megjelennek a XXI. század technolĂłgiái is, melyek interaktĂ­v formában kiprĂłbálhatĂłak, a gyerekek legnagyobb örömĂ©re.
Az Oskola egy kĂĽlönleges kiállĂ­tásnak is helyet ad, mely Kelemen Ferenc fafaragĂł mester- HollĂłkĹ‘ egykori szĂĽlötte – állĂ­t emlĂ©ket.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 79-81.

PalĂłc BabamĂşzeum

Hollókő nevezetességei Palóc Babamúzeum

A 2001-ben nyĂ­lt PalĂłc BabamĂşzeum közel 200 nagymĂ©retű porcelán baba ruhatárán keresztĂĽl mutatja be a palĂłcföld szĂ­nes nĂ©pviseletĂ©t. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 96.

PostamĂşzeum

Hollókő nevezetességei Postamúzeum

A „PalĂłcföld postája” cĂ­mű kiállĂ­tás kĂ©t teremben mutatja be a több megyĂ©re terjedĹ‘ nĂ©prajzi csoport a palĂłcság postahálĂłzatának fejlĹ‘dĂ©sĂ©t, Ă©s a palĂłcokkal összefĂĽggĹ‘ postai emlĂ©keket. Ez utĂłbbiak a kĂ©peslapoktĂłl a bĂ©lyegeken át a bankjegyekig jellegzetes palĂłc tájakat, viseleteket, Ă©s embereket örökĂ­tenek meg.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 80.

Szövőműhely

Hollókő nevezetességei szövőműhely
Hollókő nevezetességei szövőműhely (forrás: http://www.gyogyvizek.hu)

A Szövőműhely a régi kézműves mesterségek ápolásának, újraélesztésének céljából jött létre. Helyét a Pajtakertben alakították ki, ahol repülő vetélős szövőszéket tekinthetnek meg az érdeklődők működés közben. A kenderfonás, vászonkészítés folyamatával is megismertetik a látogatót az eszközökön, korabeli szokásokon keresztül. A Pajtakertben népművészeti bolt is üzemel.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 46.

Legendák Háza

Hollókő nevezetességei Legendák háza
Hollókő nevezetességei Legendák háza (forrás: https://www.utazzitthon.hu)

Az Ă“falu elejĂ©n találhatĂł Legendák Háza kiállĂ­tĂłtermeiben 4 közĂ©pkori legendát mutatnak be az igĂ©nyesen elkĂ©szĂ­tett panoptikum szobákban. A legendákhoz tartozĂł teljes törtĂ©neteket a tájĂ©koztatĂł táblákon ismertetik. A korabeli hangulatot közĂ©pkori Ă©nekek Ă©s táncok zenei aláfestĂ©se fokozza. 

Cím: Hollókő, Kossuth u. 62.

Tájház

Hollókő nevezetességei tájház
Hollókő nevezetességei tájház (forrás: http://regi.bnpi.hu)

A Tájházban a Vár feltárása során elĹ‘kerĂĽlt cserĂ©pedĂ©nyek Ă©s használati tárgyakbĂłl nyĂ­lt kiállĂ­tás. A BĂĽkki Nemzeti Park IgazgatĂłság vagyonkezelĂ©sĂ©ben lĂ©vĹ‘ Tájház több Ă©vtizede látogathatĂł az Ă“faluban, itt kapott helyet a „Táj Ă©s nĂ©p” cĂ­mű táj- Ă©s telepĂĽlĂ©störtĂ©neti kiállĂ­tás is.

Cím: Hollókő, Kossuth u. 99-100.

RĂłmai katolikus templom

Hollókő nevezetességei Római Katolikus templom

HollĂłkĹ‘ temploma a Szent Márton katolikus templom mára a falu jelkĂ©pĂ©vĂ© vált, ahogy kiemelkedik a zsuppfedeles házikĂłk közĂĽl. 1889-ben Ă©pĂ­tettĂ©k Ă©s a mai napig tartanak benne misĂ©ket.

Cím: Hollókő, Kossuth utca

Hollókő nevezetességei: a Vár

Hollókő nevezetességei Vár

HollĂłkĹ‘ nevezetessĂ©gei közĂĽl egyik legnĂ©pszerűbb látványosság a hollĂłköi vár. HollĂłkĹ‘ környĂ©kĂ©n járva folyamatosan a szemĂĽnk elĂ© bukkan a falucska hĂ­ressĂ©ge a szikla csĂşcsára Ă©pĂ­tett vár. A XIII. század vĂ©gĂ©n kezdtĂ©k Ă©pĂ­teni Ă©s 1996 Ăłta látogathatĂł a nagyközönsĂ©g számára is. Számos felĂşjĂ­táson esett tĂşl, Ă­gy elnyerte mai formáját. Érdekes kiállĂ­tások tekinthetĹ‘k meg benne. 

Panoptikum

A 13. századi életkép a vár urát és családját mutatja be, amikor vendégeit fogadja. A hét bábuból álló panoptikum a várat építtető Kacsics család idejébe repít vissza bennünket, bemutatva az 1200-as évek női és férfi, nyugati- és keleti típusú-, valamint közrendű viseletét. A terem képet ad arról az időszakról, amikor lakták és használták a várat.

Fegyverterem

A falakon elhelyezett kézi fegyverek a 11. századtól a 16. századig mutatják be a hadviselés eszközeinek egy részét. A királyok és nemzetségek címerpajzsai a régi korok hangulatát idézik. A fegyverterem kiállítását a Képes Krónikából kinagyított képekkel és a hozzájuk tartozó magyarázó szövegekkel bővítik.

Hollókői Tájvédelmi Körzet

Hollókő nevezetességei hollókői tájvédelmi körzet

A Hollókői Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre Nógrád megyében, a Központi-Cserhát vulkanikus tömbjének északi részén, melynek elsődleges célja a világ kulturális örökségének részét képező palóc kis község táji környezetének, továbbá a terület életközösségeinek és fajainak, földtani és felszínalaktani értékeinek megőrzése. A tájvédelmi körzet területe 141,2 ha.

A tájvĂ©delmi körzet kizárĂłlag HollĂłkĹ‘ telepĂĽlĂ©s közigazgatási terĂĽletĂ©t Ă©rinti. Az Ă“falu Ă©s környezete az lĂ©nyegĂ©ben megegyezik a tájvĂ©delmi körzet terĂĽletĂ©vel, melyen számtalan tanösvĂ©ny találhatĂł. 

Hollókő nevezetességei további információk:

http://www.holloko.hu

Címlapkép: Hollókő nevezetességei (forrás: https://www.orszagjaro.net)

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom