Hollókő programok 2024

Hollókő programok 2024!

Milyen programok várhatóak Hollókőn 2024-ben?

A festői kis falu Hollókő programok tekintetében igen széles palettával várja az érdeklődő látogatókat egész évben.

Az alábbi rendezvények várhatóak (Hollókő programok 2024-ben):

Húsvéti Fesztivál

Hollókő programok Húsvét
Hollókő programok Húsvét (https://www.cultiris.com)

A legismertebb programsorozat a Húsvéti Fesztivál, melyet minden évben Húsvétkor tartanak 3 napon át. A rendezvény ideje alatt a Várban és az Ófaluban is színes programok várják az érdeklődő vendégeket.

A hollókői húsvéti fesztivál programja:

  • A program Nagypénteken kezdődik a húsvéti készülődéssel.
  • Az Ófaluban kézműves kirakodó vásár, tojásfestő foglalkozások, böjti szokások felelevenítése és természetesen mise vár mindenkit.
  • Mindhárom nap gasztronómiai és hagyományőrző programok találhatók az Ófalu házacskáinak udvarain.
  • A várban is különböző húsvéttal kapcsolatos programok, ügyességi játékok, fegyveres bemutatók.
  • Húsvét Hétfőn pedig az elmaradhatatlan Nagy Húsvéti Locsolkodás.

Hollókői programok májusban

Bornap

Hollókő programok bornapok
Hollókő programok bornapok (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Májusban, az Ófaluban 3 napos bor nappal várják az ide látogatókat. Lehet kóstolni Badacsonyi borokat és mindenféle tüzes balatonit, de megtalálható a „királyok bora” a Tokaji Aszú, a Villányi borvidék borai is.  A három nap alatt számos hagyományőrző csoport, kézműves bemutató és szórakoztató program várja a vendégeket.

Pünkösdi Várjátékok

A Pünkösdi Várjáték (címlapképen) a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel Hollókő egyedülálló középkori várában és a vár előtti téren is. Különböző fegyveres bemutatók, ügyességi játékok, középkori muzsika és táncház várja az érdeklődőket.

Pünkösd az Ófaluban

Hollókő programok Pünkösd
Hollókő programok Pünkösd (forrás: https://www.atempo.sk)

Pünkösdkor megelevenednek a pünkösdi népszokások az Ófaluban. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár – mellett nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, ahol népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesítenie. A Pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az Ófalu udvaraiban jókedv, táncház, népi koncert és gasztronómiai ínyencségek várják a falu lakóit és látogatóit.

Hollókői programok nyáron

Júniusban várjátékokat is tartanak a Hollókői Várban.

Júliusban a Várszínházé a főszerep

Az évek óta megrendezésre kerülő Várszínház rendezvény különleges helyszínen, Hollókő középkori vára előtt kerül megrendezésre, ami különleges élményt biztosít minden érdeklődőnek.

Augusztus 20-án Szent István napi várjáték

Augusztus 20-án középkori hangulatba repülhetünk vissza Hollókő váránál. A látogatók bepillantást nyerhetnek a fegyveres harcok és csaták hiteles forgatagába, láthatják a mutatványosok boszorkányosságát, s a gyönyörű táncosokat, hallhatnak reneszánsz zenét és királyi lakomában lehet részük.

Hollókői programok ősszel

Hollókői Várfutás

Hollókő programok várfutás
Hollókő programok várfutás (forrás: http://www.futanet.hu)

2018. szeptemberben került sor először a Hollókői Várfutásra, ahol aszfalton és terepen is rajthoz lehet állni. A táv választható 7 és 14 km, mely során felejthetetlen élményekkel lehet gazdagodni, hiszen Hollókő páratlan épített környezete, a Cserhát csodaszép vidéke és a palóc vendégszeretet viszi a futókat a cél felé.

Szüreti Mulatság

Hollókő programok szüreti mulatság
Hollókő programok szüreti mulatság (forrás: https://www.honlapcikkek.hu)

Október első szombatján szüreti felvonulással veszi kezdetét a mulatság. A falu népe díszes népviseletbe öltözve vonul fel a faluban, hirdetvén, hogy véget ért a szüret és biztosított a jövő év bora. Mindezt mondókákkal, vidám versikékkel kísérve.

Hollókő egykor borairól is ismert volt a környéken, de idővel a szőlőföldek művelése már gazdaságtalanná vált, s felhagytak ezzel a tevékenységgel. Így a szőlőművelésből csak a legjobb dolog maradt meg számukra: a szüret ünnepe.

A rendezvényen kézműves kirakodó vásár és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. A bor készítésének első lépéseit is megismerhetik vendégeink, mint a szőlőpréselést és a friss mustot meg is kóstolhatják.

Szent Márton Napi Vigasság

Hollókő programok Szent Márton nap
Hollókő programok Szent Márton nap (forrás: http://www.nogradmegye.biz)

Szent Márton napján, vagy az ahhoz legközelebb eső hétvégén, Hollókőn a festői Ófaluban is felelevenítik Szent Márton legendás csodatetteit. Középkori libás játékok, vitézi bemutatók és párviadalok színesítik a programot.

Hollókő eseménynaptár:

http://www.holloko.hu/hu/esemenyek/

Címlapkép: Hollókő programok várjáték (forrás: http://utadon.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom