Hollókő rendezvények

A festői kis falu Hollókő rendezvények tekintetében igen széles palettával várja az érdeklődő látogatókat egész évben.

Húsvéti Fesztivál

Hollókő programok Húsvét
Hollókő rendezvények Húsvét (https://www.cultiris.com)

A legismertebb programsorozat a Húsvéti Fesztivál, melyet minden évben Húsvétkor tartanak 3 napon át. A rendezvény ideje alatt a Várban és az Ófaluban is színes programok várják az érdeklődő vendégeket.

A hollókői húsvéti fesztivál programja:

  • A program NagypĂ©nteken kezdĹ‘dik a hĂşsvĂ©ti kĂ©szĂĽlĹ‘dĂ©ssel.
  • Az Ă“faluban kĂ©zműves kirakodĂł vásár, tojásfestĹ‘ foglalkozások, böjti szokások felelevenĂ­tĂ©se Ă©s termĂ©szetesen mise vár mindenkit.
  • Mindhárom nap gasztronĂłmiai Ă©s hagyományĹ‘rzĹ‘ programok találhatĂłk az Ă“falu házacskáinak udvarain.
  • A várban is kĂĽlönbözĹ‘ hĂşsvĂ©ttal kapcsolatos programok, ĂĽgyessĂ©gi játĂ©kok, fegyveres bemutatĂłk.
  • HĂşsvĂ©t HĂ©tfĹ‘n pedig az elmaradhatatlan Nagy HĂşsvĂ©ti Locsolkodás.

Hollókői rendezvények májusban

Bornap 

Hollókő programok bornapok
Hollókő rendezvények bornapok (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Májusban, az Ă“faluban 3 napos bor nappal várják az ide látogatĂłkat. Lehet kĂłstolni Badacsonyi borvidĂ©k borait Ă©s mindenfĂ©le tĂĽzes balatonit, de megtalálhatĂł a „királyok bora” a Tokaji AszĂş, a Villányi borvidĂ©k borai is.  A három nap alatt számos hagyományĹ‘rzĹ‘ csoport, kĂ©zműves bemutatĂł Ă©s szĂłrakoztatĂł program várja a vendĂ©geket. 

Pünkösdi Várjátékok

Hollókő programok várjáték
Hollókő rendezvények várjáték (forrás: http://utadon.hu)

A Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel Hollókő egyedülálló középkori várában és a vár előtti téren is. Különböző fegyveres bemutatók, ügyességi játékok, középkori muzsika és táncház várja az érdeklődőket.

Pünkösd az Ófaluban

Hollókő programok Pünkösd
Hollókő rendezvények Pünkösd (forrás: https://www.atempo.sk)

Pünkösdkor megelevenednek a pünkösdi népszokások az Ófaluban. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár – mellett nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, ahol népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesítenie. A Pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az Ófalu udvaraiban jókedv, táncház, népi koncert és gasztronómiai ínyencségek várják a falu lakóit és látogatóit.

Hollókői rendezvények nyáron

JĂşniusban várjátĂ©kokat is tartanak a HollĂłkĹ‘i Várban.

JĂşliusban a VárszĂ­nházĂ© a fĹ‘szerep

Az évek óta megrendezésre kerülő Várszínház rendezvény különleges helyszínen, Hollókő középkori vára előtt kerül megrendezésre, ami különleges élményt biztosít minden érdeklődőnek.

Augusztus 20-án Szent István napi várjáték

Augusztus 20-án középkori hangulatba repülhetünk vissza Hollókő váránál. A látogatók bepillantást nyerhetnek a fegyveres harcok és csaták hiteles forgatagába, láthatják a mutatványosok boszorkányosságát, s a gyönyörű táncosokat, hallhatnak reneszánsz zenét és királyi lakomában lehet részük.

Hollókői rendezvények ősszel

Szüreti Mulatság

Hollókő programok szüreti mulatság
Hollókő rendezvények szüreti mulatság (forrás: https://www.honlapcikkek.hu)

OktĂłber elsĹ‘ szombatján szĂĽreti felvonulással veszi kezdetĂ©t a mulatság. A falu nĂ©pe dĂ­szes nĂ©pviseletbe öltözve vonul fel a faluban, hirdetvĂ©n, hogy vĂ©get Ă©rt a szĂĽret Ă©s biztosĂ­tott a jövĹ‘ Ă©v bora. Mindezt mondĂłkákkal, vidám versikĂ©kkel kĂ­sĂ©rve. 

HollĂłkĹ‘ egykor borairĂłl is ismert volt a környĂ©ken, de idĹ‘vel a szĹ‘lĹ‘földek művelĂ©se már gazdaságtalanná vált, s felhagytak ezzel a tevĂ©kenysĂ©ggel. ĂŤgy a szĹ‘lĹ‘művelĂ©sbĹ‘l csak a legjobb dolog maradt meg számukra: a szĂĽret ĂĽnnepe. 

A rendezvényen kézműves kirakodó vásár és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. A bor készítésének első lépéseit is megismerhetik vendégeink, mint a szőlőpréselést és a friss mustot meg is kóstolhatják.

Szent Márton Napi Vigasság

Hollókő programok Szent Márton nap
Hollókő rendezvények Szent Márton nap (forrás: http://www.nogradmegye.biz)

Szent Márton napján, vagy az ahhoz legközelebb esĹ‘ hĂ©tvĂ©gĂ©n, HollĂłkĹ‘n a festĹ‘i Ă“faluban is felelevenĂ­tik Szent Márton legendás csodatetteit. KözĂ©pkori libás játĂ©kok, vitĂ©zi bemutatĂłk Ă©s párviadalok szĂ­nesĂ­tik a programot. 

Hollókő rendezvények:

http://www.holloko.hu/hu/esemenyek/

Címlapkép: Hollókő rendezvények (forrás: https://www.husvetifesztival.com)

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom