Hollókő skanzen

Hollókő skanzen? Ha Magyarország egyik legbájosabb és leginkább megőrzött faluját keresed, amely időutazásra hív, ne keress tovább: Hollókő az, amit keresel. Ez a festői település nemcsak a múltba repít vissza, hanem egy valódi időutazást nyújt, ahol az évszázadok rétegei finoman fonódnak egymásba.

Minden évszakban varázslatos, és mindegyik évszak más és más arcát mutatja meg. Az ősi falu köves utcái és csodás palóc házai elvarázsolják a látogatókat, és egy valódi időutazásban részesítik őket. A Hollókői Skanzen pedig nemcsak a múltba repít vissza, hanem egyúttal a hagyományok és kultúra mélyére is betekintést enged. Ha egy varázslatos és inspiráló helyre vágyunk, ahol a múlt és a jelen összetalálkozik, akkor Hollókő az ideális úti cél. Fedezzük fel ezt a magyarországi gyöngyszemet, és hagyjuk, hogy magával ragadjon minket a palóc kultúra és történelem egyedülálló varázsa!

Hollókő az egyetlen olyan falu hazánkban, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként Hollókőt vette fel a Világörökség listájára.

A legfontosabb feltételnek,  Hollókő azért tesz eleget, mert a falu a népi építészet és a XX. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. De Hollókő nem skanzen, napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település.

Hollókő skanzen: falutörténet

Ez a bájos település a Cserhát hegység ölelésében, a Nógrád megyei Palócföld szívében található. A falu neve szorosan összefonódik a magyar történelemmel és kultúrával. A település magával ragadó jellegét az ősi palóc építészeti stílus és az itt megőrzött hagyományok teszik teljessé. Minden egyes sarkon egy újabb történet, egy újabb csoda rejtőzik.

A településen többször pusztított tűzvész, mivel a házakat fából építették, alapozás nélkül, és könnyen gyulladó zsúptetővel fedték, a szabad tűzhelyek felett pedig kémény helyett csak füstlyukakon szellőztettek. 1783-ban ugyan rendelet tiltotta meg a fa építkezési célzatú használatát, Hollókőn nem vették figyelembe a rendelkezést. 

Az 1909-es nagy tűzvész jelentette a fordulópontot. Az immár vályogfalú házakat kőalapra emelték, és szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték, megőrizve eredeti formájukat. A mind a századelő hangulatát, mind az ősi palóc népi építészeti stílus emlékeit magán viselő Ófalu 1911-re nyerte el mai arculatát.

Hollókő Ófalu: faluszerkezet

A település  egyutcás falutípust képvisel, mint ahogy a környék falvai is. A palóc településeken a nagy családok egyetlen telekre építkeztek, és a család létszámának növekedésével az utcára néző első ház mögött egy újat emeltek. A völgyben megülő, egyutcás, fésűs szerkezetű Ófalu két oldalán nadrágszíjtelkek sorakoznak. A szűk, hosszú telkek végében épültek a későbbi generációk házai. A pajtákat a mezőgazdasági földek szélére építették régi palóc hagyomány szerint. 

A falu központjában, áll a kis fatornyos, zsindellyel fedett templom, melyet 1889-ben közadakozásból építettek. A Szent Márton templom a falu jelképévé is vált.

A ma nem egészen 400 lelket számláló település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 56 védett épületet foglal magába. Ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát az utca és az udvar felől is áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok szegélyezik.

A hagyományos palóc házak többnyire három helyiségből állnak: a tornácról közvetlenül a pitvarba, azaz a konyhába lépett az érkező, ahonnan az utcafront felé a tisztaszoba nyílt, melyet a ház ura lakott családjával, hátrafelé pedig az éléskamra, melyben a gabonát tárolták, és ez volt az idősek hálóhelye is.

Hollókő – napjainkban

Hollókő élete egész évben pezseg különböző kulturális és hagyományőrző eseményektől. A hagyományos palóc rendezvényeken, például a húsvéti locsolkodáson és az egyéb programokon keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek a helyi népszokásokba és ünneplési módokba.

A kis falvacska napjainkban jelentős idegenforgalmat generál. Az Ófalu mesés házsorai elsősorban szolgáltatási funkciót látnak el. A lakóházakban többek között múzeum, kiállítás, szálláshely és étterem is megtalálható. A falu hangulatos kis éttermeiben az autentikus palóc konyha remekeivel kényeztethetik magukat a látogatók. Az ízletes helyi ételek, például a palócleves, a tárkonyos csirke vagy a híres palóc túrós csusza mindenki számára felejthetetlen gasztronómiai élményt jelentenek.

A térség néprajzi értékeinek bemutatása és a település turisztikai vonzerejének növelése miatt – különösen ünnepek, rendezvények alkalmával – a helyiek gyakran öltenek díszes népviseletet. A falu az Ófalu mesebeli főutcájával és a pazar kilátást nyújtó, zegzugos várrommal viszonylag nehéz megközelíthetősége ellenére is népszerű a turisták körében. A helyiek főként az Újfaluban élnek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hollókő-Ófalu_védett_falurész

Címlapkép: Hollókő skanzen (forrás: https://utazaseuropaba.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom