Hollókő templom

Hollókő templom tekintetében is egyedülálló, hiszen kicsiny fatornyos római katolikus temploma a falu jelképe is. Az Ófalu közepén helyezkedik el a meseszép házikók által körül ölelve. A falu jelképévé vált a számos nevezetessége mellett. Mindenképpen érdemes betérni, ha arra járunk, ilyen gyöngyszemmel ugyanis nem sokszor találkozhatunk.

Hollókő templom – története

A templomot 1889-ben közadakozásból építtette a falu lakossága. Egyszerű, téglalap alapú, vályoggal vegyes terméskőből épült. A templom hajóját zsindellyel fedett nyeregtető borítja. Érdekessége, hogy fából ácsolt tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült. A kicsiny templomot Szent Márton püspök tiszteletére szentelték fel.  Szerdánként és vasárnaponként tartanak miséket benne, de életre szóló esküvők helyszínéül is szolgál.

A hollókői Római Katolikus templom berendezése

Berendezése között találunk egy restaurált Szent Márton oltárképet, és egy, a Felvidékről származó, 17. századi népi faragású Pieta-szobrot – amely Szűz Máriát ábrázolja ülő helyzetben, ölében a keresztről levett halott Jézussal.

Hollókő templom belül

Elhelyezkedése a faluban

A kis templom Hollókő világörökségi részének, az Ófalunak a központjában található, innen ágazik el a falurész két utcája. 

Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt hollókői házak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között. 

A templom a rimóci plébániához tartozik.

A szentmisék rendje:

Szerda: 17:30 (nyár) 16:30 (tél)
Vasárnap: 08:00

https://hu.wikipedia.org/wiki/Holl%C3%B3k%C5%91

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom