Hollókő templom

Hollókő templom tekintetében is egyedülálló! Az évszázadokon átívelő fák és a lenyűgöző természeti táj csodálatos háttérként szolgálnak ennek az épületnek, mely egyaránt lenyűgözi a helyiek és a látogatók szívét. Egy olyan hely, ahol a vallási és kulturális örökség összefonódik a természet által teremtett varázslatos környezettel, hogy egyedülálló élményt nyújtson mindazoknak, akik megfordulnak itt.

Fedezze fel a falu ikonikus épületét, mely az Ófalu varázslatos házikói által körülölelve fekszik. Nem csupán vallási központ, hanem kulturális kincs és egyben a helyi közösség szívének a jelképe is. Lépjen be az évszázadok tapasztalataival átitatott falak közé, és legyen részese a Hollókői templom titokzatos és megnyugtató légkörének. Engedje, hogy a templom fenséges tornya magával ragadja, és tekintse meg a lenyűgöző freskókat, melyek a múlt színes történeteit őrzik.

Hollókő templom – története

A templomot 1889-ben közadakozásból építtette a falu lakossága. Egyszerű, téglalap alapú, vályoggal vegyes terméskőből épült. A templom hajóját zsindellyel fedett nyeregtető borítja. Érdekessége, hogy fából ácsolt tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült. A kicsiny templomot Szent Márton püspök tiszteletére szentelték fel.  Szerdánként és vasárnaponként tartanak miséket benne, de életre szóló esküvők helyszínéül is szolgál.

A hollókői Római Katolikus templom berendezése

Berendezése között találunk egy restaurált Szent Márton oltárképet, és egy, a Felvidékről származó, 17. századi népi faragású Pieta-szobrot – amely Szűz Máriát ábrázolja ülő helyzetben, ölében a keresztről levett halott Jézussal.

Hollókő templom belül

Elhelyezkedése a faluban

A kis templom Hollókő világörökségi részének, az Ófalunak a központjában található, innen ágazik el a falurész két utcája. 

Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt hollókői házak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között. 

A templom a rimóci plébániához tartozik.

A szentmisék rendje:

Szerda: 17:30 (nyár) 16:30 (tél)
Vasárnap: 08:00

https://hu.wikipedia.org/wiki/Holl%C3%B3k%C5%91

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom