Hollókő vár

A Cserhát hegységben található a Hollókő vár, mely a XIV. század óta magasodik a nevét is adó Hollókő település fölé. Hollókő várának legrégebbi részét a XIII. század végén a Kacsics nemzetség építtette. Érdemes felkeresni, mert ez a középkori erődítmény nem csupán falakból és bástyákból áll, hanem valódi történetek és legendák birodalma, amely visszarepít a múltba.

Hollókő Vára több mint csak egy épület – ez egy időtlen szimbólum, amely a magyar történelem különböző korszakaiban játszott fontos szerepet. A vár ősi falai között sétálva magunk mögött hagyjuk a modern világot, és átlépünk egy időkapun a múltba. Itt érezhetjük a középkor és a reneszánsz hangulatát, amely a várfalak között még mindig él és lélegzik.

Ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy felkapaszkodjunk a várba és élvezzük a lenyűgöző panorámát, amely a környező tájra nyílik. A várból szétnézve a Galyatető ölében fekvő Hollókő faluja tárul eléd, mintha egy festmény lenne a természet színpadán. Egy pillanatra megáll az idő, és csak a távoli hegyek és völgyek csendjét hallhatjuk.

Az erők ölelésében fekvő várat a legkönnyebben a Központi Parkolótól tudjuk megközelíteni.

Hollókő vár története

A Kacsiscs nemzetség Illés ágából származó I. Péter fiai közül Mikus birtokolta Hollókő várát, majd, amikor 1310-ben csatlakoztak Csák Mátéhoz, ezt a várat is átadták neki. Károly Róbert az 1312-es rozgonyi csata után ostromoltatta a várat, de bevenni nem tudta. A vár 1313-ban Szécsényi Tamás birtokába került, de beiktatva csak 1327-ben lett. Hollókő erősségét Csák Máté 1321-es haláláig a hozzá hű szövetségesek tartották.

Az 1411-es birtokfelosztás alkalmával Hollókő vára Szécsényi László kezébe került, aki 1454-ben elzálogosította vejének, Losonczi Albertnek. 1455-ben a várat Losonczi két lánya, Hedvig és Anna kapta meg.

A török terjeszkedés során 1552-ben Ali budai basa ellenállás nélkül foglalta el a várat és csupán 24 főnyi őrséget helyezett el benne.
A királyi seregek 1593 őszén vették vissza ágyúlövés nélkül, ekkor a török csapat megfutamodott belőle. A katonai jelentőségét már elvesztett kicsiny végvárat 1663-tól húsz évig ismét a törökök tartották hatalmukban.

1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a várat a török megszállás alól, Bécs felmentését követően. A vár lerombolását 1701-ben I. Lipót király rendelte el, melyre végül 1711-ben került sor. Ezek után romként szerepel a nyilvántartásban.

Hollókő vár: napjainkban

A várat 1966-ban kezdték el feltárni, falait megerősítették és elkezdték a vár helyreállítását. 1996-ban adták át a várat a kiránduló közönség számára.

A vár szórakoztató programjai

A várban található panoptikum a XIII. században tapasztalható életképet mutat be, amikor a vár ura és családja vendégeket fogad. A hét bábuból álló terem a Kacsics család idejébe térhetünk vissza, amikor még lakták és használták a várat.

A fegyverteremben a XI. századtól kezdődően a XVI. századig terjedő időszak hadviselésének eszközeit tekintheti meg a látogató. A királyok és nemzetségek címerpajzsai a régi korok hangulatát idézik.

Kedvelt időtöltés a vár rendhagyó történelemórája, amelynek keretein belül bemutatják a középkor hajlító- és lőfegyvereit, pajzsát, lándzsáját, páncéljait, azok feladatait. A fegyverbemutató közben a csaták és hősök történeteivel, haditechnikai fortélyokkal ismerkedhetünk meg, majd az óra végeztével mindenki kipróbálhatja a bemutatott fegyvereket.

A várban lehetőség van részt venni ostromjátékban is, ami az osztálykirándulások közkedvelt lehetősége, a család minden tagja élményekkel térhet haza a „csata”, amely a rövid „hadgyakorlat” után pajzsokkal és zokni gombócokkal felfegyverkezve zajlik le.

A várból könnyű séta távolságra található a mesés házairól ismert Ófalu. A völgyben megülő, egyutcás, fésűs szerkezetű telkeken épült festői szépségű parasztházakban ma múzeum, kiállítóterek, szállások és étterem is működik. Érdemes felfedezni ezeket is, ahol az idő megáll és a történelem elevenen újraéled. Számos rendezvényen lehetőségünk nyílik betekinteni a a falu mélyen gyökerező kultúrájába, népi hagyományaiba. A legtöbb látogatót vonzó program a Húsvéti Fesztivál.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Holl%C3%B3k%C5%91

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom