Hollókői népviselet

A hollókői népviselet hagyománya régmúltra tekint vissza. Hollókő hagyományos népviselete olyan varázslatos színekkel és mintákkal rendelkezik, amelyek egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a palóc kultúrának. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen érzés lenne egy igazi palóc ruhában sétálni, és részt venni az évszázados hagyományokban, ne habozzunk tovább, fedezzük fel Hollókő népviseletét!

Hollókő hagyományos népviselete egy igazi ékszerdoboz, amelyben minden egyes részletben történetek és jelentések rejtőznek. A női viselet a színek gazdagságával és a finoman kidolgozott hímzésekkel varázsolja el a tekinteteket, míg a férfi viselet egyszerűsége és eleganciája nyűgözi le az embereket.

A paraszti népviselet magán tükrözte viselője korát, gazdagságát. Egy szakavatott személy bizonyos jelekből azt is kifürkészheti, hogy a palóc vidék mely részén jár:

  • Hollókőn
  • Rimócon
  • Varsányban
  • Nógrádsipeken
  • vagy akár Nagylócon

Ugyanis a felsorolt települések népviselete nagyon hasonlít egymáshoz! De azért vannak olyan apró jelek, amik egyértelművé teszik a helyi viseleteket. 

Hollókői népviselet ruhadarabjai

A Hollókői népviseletet az elegancia és a stílus jellemzi. A női viselet hosszú szoknyával és gazdagon díszített mellényekkel van ellátva, míg a férfiak hagyományosan hosszú kabátokban és hímzett nadrágokban tündökölnek. Minden egyes ruhadarab tökéletes harmóniát teremt egymással, és az összképet egyedülálló varázssá teszi.

A mindennapi használatra való női népviselet darabjai: (harisnya, fekete félcipő,) pendely, fehér alsó szoknya, színes felső szoknya, ingváll, cucaj, garályizs, szakácska, pántlika, menyecske.

A férfi viselet darabjai: fehér vászon gatya, bő ujjú ing, lajbi, szakácska, pántlika, kalap, csizma.

A lányok ünnepi viseletének ruhái: harisnya, pendely, fekete félcipő, 4 db fehér alsó szoknya, tüdőszín szegett, 2-3-4 vasalat szoknya, felső szoknya, ingváll, cucaj, garályizs, szakácska, pántlika, kecele, nagykendő. 

Menyasszonyi ruha: fehér harisnya, pendely, alsó fehér szoknya, tüdőszín szegett, vasalt szoknya, felső fehér selyem, fehér, ingváll, koszorú, fehér selyemkendő, rozmaring, csizma.

Vőlegény öltözet: fekete posztó nadrág, hímzett elejű,  bő ujjú ing, lajbi, bokréta, szakácska, pántlika, csizma.

A hollókői népviselet a mai napig élőnek tekinthető, de már csak a vasárnapi szentmisékre, jeles ünnepek alkalmából veszik fel a lányok és az asszonyok. Napjainkban főleg a nagyobb rendezvényeken, mint például a Húsvéti Fesztiválon találkozhatunk e csodás ruhadarabokkal. A férfiak a XX. század közepe óta nem hordják. Az ünnepi felsőruházat valaha a család anyagi helyzetét is tükrözte, egyben öröklődő vagyontárgy is volt. A viselet a családi állapotot is megmutatta.

A falu programjain túl egész évben megtekinthetők a nagy becsben őrzött ruhadarabok a Guzsalyas múzeum népviseleti kiállításán. Érdemes felkeresni.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hollókői_népviselet

Címlapkép: Hollókői népviselet (forrás: http://www.holloko.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom