Hollókői Tájvédelmi Körzet

A Hollókői Tájvédelmi Körzet 1977 óta létezik Nógrád megyében, a Központi-Cserhát vulkanikus tömbjének északi részén. Melynek elsődleges célja a világ kulturális örökségének részét képező palóc kis község táji környezetének, továbbá a terület életközösségeinek és fajainak, földtani és felszínalaktani értékeinek megőrzése.

Hollókő és környezete gazdag természeti látnivalókkal és lehetőségekkel rendelkezik a szabadidő aktív eltöltésére. A falu körül számos túraútvonal és kirándulóhely található, amelyek lehetővé teszik a természet közelségének és szépségének felfedezését. A látogatók túrázhatnak a Cserhát hegységben, kerékpározhatnak a környező falvakban, vagy egyszerűen csak élvezhetik a csendet és nyugalmat a falvak körül.

A varázslatos házairól ismert falut a körbeveszi a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet, mely – gazdag és különleges vad, madár- és növényvilággal –, ideális helyszínül szolgál a kirándulásoknak. A faluban és környékén több tanösvény is várja a látogatókat.

Hollókői Tájvédelmi Körzet tanösvény kínálata

Vártúra tanösvény

A kilenc állomásból álló tanösvény az Ófaluból indul és vezet a várba, majd onnan a domb gerincén visszasétálva lehet eljutni az új recepciós épülethez. A sétaút a vár érintésével mutatja be a földtani adottságokat, értékeket és a táj történelmét. 

A tanösvény kb. 1,2 km hosszú.

Holló Tanösvény

A 14 állomásból álló túraút a Vár-hegyet és az azt körülölelő hagyásfás legelőt járja be. Az ösvényt végig járva a Cserhát jellemző típusos élőhelyeit ismerhetjük meg. A tanösvény keresztezi a Vártúra tanösvény útvonalát, mely visszavezet a várba, illetve az Ófaluba.

A tanösvény kb. 4,5 km hosszú.

Hollókő Tanösvény

Az Ófalutól nyugatra a rimóci út mellett található az Ipoly Erdő Zrt. tanösvénye és erdei játszótere, tornapályája. A tanösvényre egy látványos, 30 m-es fahíd vezet át a völgyön.

Kertek-alja tanösvény

A 6 állomásból álló tanösvényt 2015-ben adták át, mely a Hollókői-patak völgyében, az Ófalu északi oldalán, az ide lefutó kertek végében halad végig. A tanösvény teljes egészében fapallókon, lépcsősorokon húzódik. Az Ófaluban, a Kossuth és a Petőfi utca nyugati kereszteződésétől indul, lépcsőn megy le a völgybe, és a falu keleti végénél jön fel. A patak mentén hajdan kis tavakat ástak ki a hollókőiek, melyeket részben kenderáztatásra, részben ruháik mosására használtak. A kis tavak egy részét most visszaállítva láthatjuk, bár most már vizes élőhelyekként az élővilág védelmét szolgálják. A tanösvényt végig járva elsősorban a hagyományos népi élet és gazdálkodás emlékeivel ismerkedhetünk meg.  

Vár-alja tanösvény

A Vár-alja tanösvény a Vár-forrástól a patak mentén lefelé vezet a rimóci útig. Ezen az ösvényen elsősorban a vízhez kötődő élőhelyek élővilágát, valamint a Vár-forrás történetét tanulmányozhatjuk.

https://www.bnpi.hu/hu/hollokoi-tajvedelmi-korzet

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom