Kazár

Kazár Nógrád megye észak-keleti részének egyik legérdekesebb és legjelentősebb települése. A megyeszékhelytől, Salgótarjántól, illetve a 21-es számú főközlekedési úttól 7 kilométerre terül el, a Mátra hegység északnyugati lábánál.

A település története

A faluban a fő tevékenységek a földművelés és állattenyésztés volt egészen a XIX. századig. Ekkor ugyanis új tevékenységként jelent meg a bányászat. Mindez megingatta a gazdaságokat és így egyre többen az iparban kerestek megélhetőségi lehetőségeket. Az igazi változás az 1920-as években kezdődött, amikor a településen megnyitották az első tárnát, majd a XX. század végére a település virágzó bányászfaluvá fejlődött. A Nógrádi Szénbányák Vállalat a nyolcvanas évek közepéig jelentős számban foglalkoztatta a helyi férfi lakosságot.

A bányászkodás mellett a falu lakossága elsősorban földművelőként, fakitermelőként, Salgótarjánban foglalkoztatott ipari munkásként élt.

Kazár látnivalói:

Tájház és Bányászati kiállítás

Kazár tájház és bányászati kiállítás
Tájház és bányászati kiállítás (forrás: http://kazar.hu)

A hagyományos palóc házban a látogatók megismerkedhetnek a népi életmód tárgyi emlékeivel. Valamint a kenderfeldolgozás menetével, illetve betekintés nyerhetnek a falubeliek életkörülményeibe egy „tisztaszobán” keresztül. Ugyanitt a település bányászmúltjának is  emléket állítottak, melyben egyenruhákat, felszereléseket, eszközöket, bányászattal kapcsolatos könyveket, kitüntetéseket és egyéb dokumentumukat lehet megtekinteni.

Cím: Kazár, Hunyadi út 5.

Kézművesház

Kazár kézművesház
Kézművesház (forrás: http://www.gyogyvizek.hu)

Az Ófalu központjában egy takaros kis parasztporta áll, a Kézművesház. Az épület a népi kismesterségek színtere, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a szövéssel, kosárfonással, korongozással, hímzéssel és csuhézással. Az épületben a településről összegyűjtött szebbnél szebb csipkék és a kazári testvértelepülésen – Kőrispatakon – tevékenykedő szalmafonók által készített munkák láthatók.

Cím: Kazár, Damjanich út 3.

Gyufacímke kiállítás

Kazár gyufacímke kiállítás
Gyufacímke kiállítás (forrás: http://www.aktivpihenes.hu)

Igazán különleges kiállítás Bagi András gyufacímkékből és hamutartókból álló gyűjteménye, mely páratlan élménnyel örvendezteti meg az idelátogatókat.

Cím: Kazár, Hunyadi út 1.

Vasaló és Öntvény Múzeum

Kazár vasaló és öntvény múzeum
Vasaló és öntvény múzeum (forrás: http://www.gyogyvizek.hu)

Bagi András Vasaló- és Öntvénygyűjteménye a megyében egyedülálló magángyűjtemény. A faszenes vasalóktól a villanyvasalókig, az öntöttvas képkeretektől a régi szódásüvegekig számtalan kinccsel ismerkedhet itt meg az érdeklődő.

Cím: Kazár, Hunyadi út 3.

Hagyományok portája

Kazár hagyományok portája
Hagyományok portája (forrás: http://kazar.hu)

A település gasztronómiai különlegességeinek, illetve azok elkészítésének bemutatásával ismerkedhetnek meg az ide betérő vendégek.

Cím: Kazár, Damjanich út 17.

Mackó Kuckó

Kazár Mackó kuckó
Mackó kuckó (forrás: http://www.palocut.hu)

Az kiállítás egészen egyedülálló magángyűjtemény, melyen több, mint 1000 maci és baba tekinthető meg a gyerekek és a felnőttek örömére is.

Cím: Kazár, Damjanich út 17.

Palóc Galéria

Kazár Palóc galéria
Palóc galéria (forrás: http://kazar.hu)

A hagyományos palóc házban bemutatásra kerül a palóc kézműves kultúra, a hagyományos palóc eszközök, a kazári népviselet.

Cím: Kazár, Damjanich út 19.

Magtárház

Kazár Magtárház
Magtárház (forrás: http://www.palocut.hu)

A Magtárház a település Közösségi háza is egyben, melyben több mint 100 db falvédőből kiállítás is megtekinthető.

Cím: Kazár, Diófa út 13.

Római Katolikus Templom

Kazár Római Katolikus templom
Római Katolikus templom (forrás: http://kazar.hu)

A Szent Ilona tiszteletére felszentelt templom a faluközpontban áll. A templom szomszédságában álló plébánián Szabó István emlékszoba várja a látogatókat. A falu életében meghatározó személyiség volt a tudós, pap, aki a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság tagja is volt.

Riolit tufa

Kazár Riolit tufa
Riolit tufa (forrás: http://www.falusiturizmus.org)

A falu feletti erdőben egyedülálló, védett természeti érték található, a 20 millió éves riolittufa erózió, melyhez hasonlót a világon összesen 6 helyen tartanak számon, legközelebb a törökországi Kappadókiában. A magyarországi miocén képződményekben található három jellegzetes tufaszint közül ez a legalsó és legidősebb.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kazár_(település)

Címlapkép: Címer (forrás: http://www.nemzetijelkepek.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom