Palóc népviselet Hollókő

A palóc népviselet (Hollókő) hagyománya régmúltra tekint vissza. A paraszti népviselet magán tükrözte viselője korát, gazdagságát. Egy szakavatott személy bizonyos jelekből azt is kifürkészheti, hogy a palóc vidék mely részén jár:

  • Hollókőn
  • Rimócon
  • Varsányban
  • Nógrádsipeken
  • vagy akár Nagylócon

Ugyanis a felsorolt települések népviselete nagyon hasonlít egymáshoz! De azért vannak olyan apró jelek, amik egyértelművé teszik a helyi viseleteket. 

Palóc népviselet Hollókő mindennapjaiban

A mindennapi használatra való női népviselet darabjai: (harisnya, fekete félcipő,) pendely, fehér alsó szoknya, színes felső szoknya, ingváll, cucaj, garályizs, szakácska, pántlika, menyecske.

A férfi viselet darabjai: fehér vászon gatya, bő ujjú ing, lajbi, szakácska, pántlika, kalap, csizma.

A lányok ünnepi viseletének ruhái: harisnya, pendely, fekete félcipő, 4 db fehér alsó szoknya, tüdőszín szegett, 2-3-4 vasalat szoknya, felső szoknya, ingváll, cucaj, garályizs, szakácska, pántlika, kecele, nagykendő. 

Menyasszonyi ruha: fehér harisnya, pendely, alsó fehér szoknya, tüdőszín szegett, vasalt szoknya, felső fehér selyem, fehér, ingváll, fehér selyemkendő, koszorú, rozmaring, csizma.

Vőlegény öltözet: fekete posztó nadrág, hímzett elejű,  bő ujjú ing, lajbi, bokréta, szakácska, pántlika, csizma.

A hollókői népviselet a mai napig élőnek tekinthető, de már csak a vasárnapi szentmisékre, jeles ünnepek alkalmából veszik fel a lányok és az asszonyok. A férfiak a XX. század közepe óta nem hordják. Az ünnepi felsőruházat valaha a család anyagi helyzetét is tükrözte, egyben öröklődő vagyontárgy is volt. A viselet a családi állapotot is megmutatta.

http://www.palocviselet.hu/

Címlapkép: Palóc népviselet (forrás: https://hu.pinterest.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom