Pal贸c n茅pviselet Holl贸k艖

A pal贸c n茅pviselet (Holl贸k艖) hagyom谩nya r茅gm煤ltra tekint vissza. A paraszti n茅pviselet mag谩n t眉kr枚zte visel艖je kor谩t, gazdags谩g谩t. Egy szakavatott szem茅ly bizonyos jelekb艖l azt is kif眉rk茅szheti, hogy a pal贸c vid茅k mely r茅sz茅n j谩r:

  • Holl贸k艖n
  • Rim贸con
  • Vars谩nyban
  • N贸gr谩dsipeken
  • vagy ak谩r Nagyl贸con

Ugyanis a felsorolt telep眉l茅sek n茅pviselete nagyon hasonl铆t egym谩shoz! De az茅rt vannak olyan apr贸 jelek, amik egy茅rtelm疟v茅 teszik a helyi viseleteket. 

Pal贸c n茅pviselet Holl贸k艖 mindennapjaiban

A mindennapi haszn谩latra val贸 n艖i n茅pviselet darabjai: (harisnya, fekete f茅lcip艖,) pendely, feh茅r als贸 szoknya, sz铆nes fels艖 szoknya, ingv谩ll, cucaj, gar谩lyizs, szak谩cska, p谩ntlika, menyecske.

A f茅rfi viselet darabjai: feh茅r v谩szon gatya, b艖 ujj煤 ing, lajbi, szak谩cska, p谩ntlika, kalap, csizma.

A l谩nyok 眉nnepi viselet茅nek ruh谩i: harisnya, pendely, fekete f茅lcip艖, 4 db feh茅r als贸 szoknya, t眉d艖sz铆n szegett, 2-3-4 vasalat szoknya, fels艖 szoknya, ingv谩ll, cucaj, gar谩lyizs, szak谩cska, p谩ntlika, kecele, nagykend艖. 

Menyasszonyi ruha: feh茅r harisnya, pendely, als贸 feh茅r szoknya, t眉d艖sz铆n szegett, vasalt szoknya, fels艖 feh茅r selyem, feh茅r, ingv谩ll, feh茅r selyemkend艖, koszor煤, rozmaring, csizma.

V艖leg茅ny 枚lt枚zet: fekete poszt贸 nadr谩g, h铆mzett elej疟,  b艖 ujj煤 ing, lajbi, bokr茅ta, szak谩cska, p谩ntlika, csizma.

A holl贸k艖i n茅pviselet a mai napig 茅l艖nek tekinthet艖, de m谩r csak a vas谩rnapi szentmis茅kre, jeles 眉nnepek alkalm谩b贸l veszik fel a l谩nyok 茅s az asszonyok. A f茅rfiak a XX. sz谩zad k枚zepe 贸ta nem hordj谩k. Az 眉nnepi fels艖ruh谩zat valaha a csal谩d anyagi helyzet茅t is t眉kr枚zte, egyben 枚r枚kl艖d艖 vagyont谩rgy is volt. A viselet a csal谩di 谩llapotot is megmutatta.

http://www.palocviselet.hu/

C铆mlapk茅p: Pal贸c n茅pviselet (forr谩s: https://hu.pinterest.com)

Vissza a kateg贸ria cikkeihez