Ságújfalu

Ságújfalu Szécsény és Salgótarján között fekvő Nógrád megyei település. Mintegy 700 éves múltra tekint vissza a település.

A település fő látnivalója a Kubinyi-Prónay kastély, mely akkoriban épült, mikor a Kubinyi család jelentőseb birtokokat szerzett Nógrád megyében az 1700-as évek második felében. Bár 1880-ban a település fel tűzvész áldozata lett, a kastély megmenekült a pusztulástól. 

Ságújfalu látnivalói

Kubinyi-Prónay kastély

Ságújfalu Kubinyi-Prónay kastély
Ságújfalu Kubinyi-Prónay kastély (forrás: https://www.kastelyok.com)

 A kastély 1770-ben épült késő barokk stílusban. Jelenleg a polgármesteri hivatal, a posta és az orvosi rendelő működik az épületben, valamint itt kapott helyet, a helytörténeti gyűjteményt is. A mellette lévő szépen felújított gazdasági épületben kapott helyet a művelődési ház.  

A kastélyra inkább a kúria jelző illik. Egykor magas kőfal vette körül, melynek ma is látható, felújított darabja az Etes felé vezető út mellett áll. Késő barokk stílusú kastély nagy dongaboltozatú pincével rendelkezik. Az épület két oldalán fából készült nyitott tornác található.

Cím: Ságújfalu, Dózsa Gy. út 13.

Szent László templom

Ságújfalu Szent László templom
Ságújfalu Szent László templom (forrás: http://miserend.hu)

A település nevezetessége a templom, melyet 1939-ben építettek és Szent László tiszteletére szentelték fel. A XX. század 30-as éveiben dr. Horváth József karancssági plébános határozta el, hogy „templom kell ennek a népnek” és a nagy gazdasági válság, valamint a közelgő háború fenyegetése ellenére megvalósította tervét.

Az oltárkép Kákonyi Asztrik munkája, a mennyezetet és az oldalfalakat Szilágyi János freskói díszítik. A templom oldalán az építésének megörökítését szolgáló emléktábla található.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ságújfalu

Címlapkép: Címer (forrás: https://www.hungariantourism.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom