Ságújfalu

Ságújfalu Szécsény és Salgótarján között fekvő Nógrád megyei település. Mintegy 700 éves múltra tekint vissza a település.

A település fő látnivalója a Kubinyi-Prónay kastély, mely akkoriban épült, mikor a Kubinyi család jelentőseb birtokokat szerzett Nógrád megyében az 1700-as évek második felében. Bár 1880-ban a település fel tűzvész áldozata lett, a kastély megmenekült a pusztulástól. 

Ságújfalu látnivalói

Kubinyi-Prónay kastély

Ságújfalu Kubinyi-Prónay kastély
Ságújfalu Kubinyi-Prónay kastély (forrás: https://www.kastelyok.com)

 A kastély 1770-ben épült késő barokk stílusban. Jelenleg a polgármesteri hivatal, a posta és az orvosi rendelő működik az épületben, valamint itt kapott helyet, a helytörténeti gyűjtemény is. A mellette lévő szépen felújított gazdasági épületben kapott helyet a művelődési ház.  

A kastélyra inkább a kúria jelző illik. Egykor magas kőfal vette körül, melynek ma is látható, felújított darabja az Etes felé vezető út mellett áll. A késő barokk stílusú kastély, mely árnyas fák ölelésében található, nagy dongaboltozatú pincével rendelkezik. Az épület két oldalán fából készült nyitott tornác található.

Cím: Ságújfalu, Dózsa Gy. út 13.

Szent László templom

Ságújfalu Szent László templom
Ságújfalu Szent László templom (forrás: http://miserend.hu)

A település másik nevezetessége a templom, melyet 1939-ben építettek és Szent László tiszteletére szentelték fel. A XX. század 30-as éveiben dr. Horváth József karancssági plébános határozta el, hogy „templom kell ennek a népnek” és a nagy gazdasági válság, valamint a közelgő háború fenyegetése ellenére megvalósította tervét.

Az oltárkép Kákonyi Asztrik munkája, a mennyezetet és az oldalfalakat Szilágyi János freskói díszítik. A templom oldalán az építésének megörökítését szolgáló emléktábla található.

A templommal szemben Falumúzeum várja az érdeklődőket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ságújfalu

Címlapkép: Címer (forrás: https://www.hungariantourism.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom