Szécsény

SzĂ©csĂ©ny műemlĂ©kekben gazdag, hangulatos kisváros, mely nemcsak a közĂ©pkori emlĂ©keket keresĹ‘, de a termĂ©szetkedvelĹ‘ turisták számárai is vonzĂł Ăşti cĂ©l. A felĂşjĂ­tott törtĂ©nelmi belsĹ‘ Ă©s környezete hangulatos utcáival, tereivel kellemes kikapcsolĂłdást nyĂşjt az idelátogatĂłk számára.
Szécsény jelképe a városháza előtt álló, kissé ferde Tűztorony.

Szécsény látnivalói:

A Forgách kastély

Szécsény Forgách kastély
Forgách kastély (forrás: http://www.netkeptar.hu)

A Forgách kastĂ©ly több mint 40 Ă©ve működik mĂşzeumkĂ©nt, ahol az állandĂł kiállĂ­tások során játszva tanulhatják meg a nagyobb gyerekek a törtĂ©nelmet.  A várkastĂ©ly elĹ‘djĂ©t a XIV. század második felĂ©tĹ‘l kezdtĂ©k el Ă©pĂ­teni a Kacsics nemzetsĂ©gbĹ‘l származĂł SzĂ©csĂ©nyiek. A kastĂ©ly legutĂłbbi felĂşjĂ­tására 2005-ben kerĂĽlt sor.

A kastĂ©ly alján elterĂĽlĹ‘ Várkert kavicsos sĂ©tányain hatalmasat lehet sĂ©tálni, a gyerekeknek futkározni. A terĂĽleten fekvĹ‘ kis Ă©s nagy tĂł vĂ­zelvezetĹ‘ árkaival Ă©s szĂ©p fahĂ­djaival okoz örömöt a termĂ©szetszeretĹ‘ turistáknak.

Cím: Szécsény, Ady E. út 7.

http://kubinyimuzeum.hu/hu/

Nosztalgia MĂşzeum

Szécsény nosztalgia múzeum
Nosztalgia múzeum (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Ha már egyszer SzĂ©csĂ©nyben járunk, feltĂ©tlenĂĽl keressĂĽk fel a Nosztalgia MĂşzeumot, mely az egykori PintĂ©r-ház XVIII. századan Ă©pĂĽlt kĂşria jellegű Ă©pĂĽletben kapott helyet. A gyűjtemĂ©ny az elmĂşlt száz Ă©v törtĂ©nelmĂ©t idĂ©zi fel.

Megtekinthetők régi híradástechnikai eszközök, telefonok, katonai felszerelések, konyhai eszközök, valamint a régi paraszti és kézműves munka kellékei is.

Cím: Szécsény, Haynald Lajos u. 3.

Tűztorony

Szécsény tűztorony
Tűztorony (forrás: http://tourinform.hu)

Látogassuk meg a Tűztornyot, melyet a pestis járvány elmĂşltának emlĂ©kĂ©re Ă©pĂ­tettek a XVIII. században barokk stĂ­lusban a korábbi fa harangláb helyĂ©re. Folyamatosan bĹ‘vĂ­tettĂ©k további emeletek ráépĂ­tĂ©sĂ©vel. ÉrdekessĂ©ge, hogy szemmel láthatĂłan ferde, Ă©szak felĂ© dĹ‘l. 2004 Ăłta a Tűztorony törtĂ©nete Ă©s tűzoltĂł kiállĂ­tás nyĂ­lt benne. 

Cím: Szécsény, Rákóczi út 89.

SzĂ©csĂ©ny – Várrom

Szécsény várrom
Várrom (forrás: https://studhist.blog.hu)

Az Ipoly-völgy szĂ©lĂ©n állt az egykori vár. ÉpĂ­tĂ©sĂ©nek pontos ideje nem ismert, kb. a XIV. század Ăłta megemlĂ©kezĂ©sek vannak rĂłla. A kĂĽlsĹ‘ tornyokkal, szĂ©les árkokkal Ă©s palánkkaI erĹ‘sĂ­tett várbĂłl csak falrĂ©szek, a kilátĂłnak használt Ă©szaknyugati sarokbástya Ă©s a 10 m átmĂ©rĹ‘jű, kör alakĂş Ă©szakkeleti sarokbástya maradt meg.

Szécsényi Ferences templom

Szécsény Ferences templom
Ferences templom (forrás: http://www.gyogyvizek.hu)

Az egykori várkerĂĽlet Ă©szaknyugati vĂ©gĂ©n áll a XIII. században Ă©pĂ­tett műemlĂ©k templom. LegĂ©rtĂ©kesebb rĂ©sze a sekrestye, amelynek szĂ©p csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillĂ©r tartja. A jelenlegi barokk hajĂłt 1696-ban Ă©pĂ­tettĂ©k hozzá. A kolostor 1694-1734 között Ă©pĂĽlt boltozatos kerengĹ‘vel Ă©s zárt udvarral. 

Aktív pihenés Szécsény városban és a határán

Sétáljunk egyet a történelmi belvárosban, amit behálóznak a város díszburkolatú sétálóutcái. Az utcákon körbejárva Szécsény majdnem minden műemléke és turisztikai látnivalója a kastély, a várkert, a bástyák, a várfalak, a romtemplom, a templom, és egykori várkapu megtekinthető.

A zöldturistáknak élményparkot is kialakítottak Szécsény határában. A Robinson faluban kajakokkal, kenukkal, csónakokkal járhatjuk be az árterek világát. Kiváló horgászati lehetőségeket nyújt a völgyek vadvizeiben és halaktól hemzsegő tavaiban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szécsény

Címlapkép: Szécsény (forrás: https://studhist.blog.hu)

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom