Szécsény

Szécsény műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros, mely nemcsak a középkori emlékeket kereső, de a természetkedvelő turisták számárai is vonzó úti cél. A felújított történelmi belső és környezete hangulatos utcáival, tereivel kellemes kikapcsolódást nyújt az idelátogatók számára.
Szécsény jelképe a városháza előtt álló, kissé ferde Tűztorony.

Szécsény látnivalói:

A Forgách kastély

Szécsény Forgách kastély
Forgách kastély (forrás: http://www.netkeptar.hu)

A Forgách kastély több mint 40 éve működik múzeumként, ahol az állandó kiállítások során játszva tanulhatják meg a nagyobb gyerekek a történelmet.  A várkastély elődjét a XIV. század második felétől kezdték el építeni a Kacsics nemzetségből származó Szécsényiek. A kastély legutóbbi felújítására 2005-ben került sor.

A kastély alján elterülő Várkert kavicsos sétányain hatalmasat lehet sétálni, a gyerekeknek futkározni. A területen fekvő kis és nagy tó vízelvezető árkaival és szép fahídjaival okoz örömöt a természetszerető turistáknak.

Cím: Szécsény, Ady E. út 7.

http://kubinyimuzeum.hu/hu/

Nosztalgia Múzeum

Szécsény nosztalgia múzeum
Nosztalgia múzeum (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Ha már egyszer Szécsényben járunk, feltétlenül keressük fel a Nosztalgia Múzeumot, mely az egykori Pintér-ház XVIII. századan épült kúria jellegű épületben kapott helyet. A gyűjtemény az elmúlt száz év történelmét idézi fel.

Megtekinthetők régi híradástechnikai eszközök, telefonok, katonai felszerelések, konyhai eszközök, valamint a régi paraszti és kézműves munka kellékei is.

Cím: Szécsény, Haynald Lajos u. 3.

Tűztorony

Szécsény tűztorony
Tűztorony (forrás: http://tourinform.hu)

Látogassuk meg a Tűztornyot, melyet a pestis járvány elmúltának emlékére építettek a XVIII. században barokk stílusban a korábbi fa harangláb helyére. Folyamatosan bővítették további emeletek ráépítésével. Érdekessége, hogy szemmel láthatóan ferde, észak felé dől. 2004 óta a Tűztorony története és tűzoltó kiállítás nyílt benne. 

Cím: Szécsény, Rákóczi út 89.

Szécsény – Várrom

Szécsény várrom
Várrom (forrás: https://studhist.blog.hu)

Az Ipoly-völgy szélén állt az egykori vár. Építésének pontos ideje nem ismert, kb. a XIV. század óta megemlékezések vannak róla. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya maradt meg.

Szécsényi Ferences templom

Szécsény Ferences templom
Ferences templom (forrás: http://www.gyogyvizek.hu)

Az egykori várkerület északnyugati végén áll a XIII. században épített műemlék templom. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt udvarral. 

Aktív pihenés Szécsény városban és a határán

Sétáljunk egyet a történelmi belvárosban, amit behálóznak a város díszburkolatú sétálóutcái. Az utcákon körbejárva Szécsény majdnem minden műemléke és turisztikai látnivalója a kastély, a várkert, a bástyák, a várfalak, a romtemplom, a templom, és egykori várkapu megtekinthető.

A zöldturistáknak élményparkot is kialakítottak Szécsény határában. A Robinson faluban kajakokkal, kenukkal, csónakokkal járhatjuk be az árterek világát. Kiváló horgászati lehetőségeket nyújt a völgyek vadvizeiben és halaktól hemzsegő tavaiban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szécsény

Címlapkép: Szécsény (forrás: https://studhist.blog.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom